2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kórházba került a monacoi herceg

2005. március 25. 10:00

Nemcsak saját miniországában, hanem egész Franciaországban is megkülönböztetett figyelemmel és aggodalommal követi a közvélemény a 81. éves monacoi uralkodó, III. Rainier herceg egészségi állapotának alakulását azt követően, hogy kedden légzési problémák miatt kórházba szállították, és a világ hírügynökségei számos anyagban foglalkoznak gazdag életútjával.

Rainer feleségével,
Grace Kellyvel

A 81 éves Rainier herceg 55 éve uralkodik a nem egészen 2 négyzetkilométer területű miniállamban, amelyet olyannyira átalakított, hogy a köztudatba az "országépítő hercegként" vonult be a neve - emelte ki az AFP. Fényes pillanatokban és drámákban gazdag élete mindmáig hálás téma a papparazzik, a szenzációvadász sajtófotósok és a szívsajtónak dolgozó krónikások számára. Unos-untalan felidézik a gyönyörű Grace Kelly hollywoodi filmszínésznővel kötött 1956-os álomházasságát, majd a hercegnő tragikus halálát, amelyet Caroline hercegnő férjének, Stefano Casiraghinak halálos balesete követett.

 

III. Rainier herceg Charlotte de Monaco és az 1920. március 18-i rendelet értelmében Grimaldi névvel felruházott Pierre de Polignac herceg fiaként 1923. május 31-én született. 1949. november 19-én lépett hivatalosan a trónra, ahol nagyapjának, a néhány hónappal korábban elhunyt II. Lajosnak az örökébe lépett, miután annak lánya, Charlotte, 1944. június 10-én lemondott a trónról. A herceg Angliában, Svájcban és Franciaországban végezte tanulmányait, Párizsban a politikai tudományokkal foglalkozott. A hercegségbe visszatérve 1944. szeptember 28-án "külföldi" önkéntesként jelentkezett a francia hadseregbe. A 2. hadtest vezérkarához osztották be, részt vett az elzászi harcokban és Croix de Guerre kitüntetést kapott.

 

1956. április 18-án kötött fényes esküvőn házasságot Grace Patricia Kellyvel, Hollywood egyik legszebb sztárjával, aki ezzel a Grace monacói hercegnő címet nyerte el. Három gyermekük született: 1957. január 23-án Caroline hercegnő, 1958. március 14-én Albert trónörökös herceg, majd 1965. február 1-jén Stéphanie hercegnő. 1982. szeptember 14-én következett be a dráma: Grace hercegnő életét vesztette egy, a monacói hegyekben bekövetkezett autóbalesetben, amelyben Stéphanie hercegnő is megsérült.

Rainier herceg 1962-ben új alkotmányt léptetett életbe, amely megerősítette az alkotmányos monarchia elvén alapuló kormányzást, szentesítette a közigazgatási, törvényhozási és jogi funkciók szétválasztását. Azóta a törvényhozási jogokat egymással megosztva gyakorolja a herceg és az országos tanács, amely az általános és közvetlen választójog révén megválasztott 24 tagból áll.

 

2004. október 4-én az országát mindig Európához kapcsolni igyekvő herceg régi álma valósult meg azzal, hogy miniállamát, amelyet a nemzetközi életben jobbára "nem együttműködő pénzügyi paradicsomként" tartottak számon, felvették az Európa Tanácsba.

 

Trónra lépése óta Rainier herceg teljesen átformálta a kis városállam külső képét, hatalmas közmunkákat valósított meg. Fél évszázad alatt Monaco 20 százalékkal növelte a területét, 34 hektárnyi területet hódítva el a tengerből. Ugyanakkor a herceg számos kezdeményezést tett a tengeri környezet védelmében. Ezzel párhuzamosan a hercegség gazdasági élete is átalakult, gyors ütemben fejlődött pénzügyi, ingatlan- és hajózási szektora. Kulturális téren az uralkodó zenei, irodalmi díjakat alapított, 1974 óta rendezik meg Monacóban a nemzetközi cirkuszfesztivált, amelyet a leghíresebb cirkuszrendezvények sorában tartanak számon. 1994 óta, amikor koronaér bypass-műtétet hajtottak végre rajta, majd 2000-es tüdőműtéte óta III. Rainier herceg egészségi állapota törékeny, számos alkalommal szorult kórházi kezelésre.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár