2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Lili Marlee-dal előadójának emlékműve Langeoog szigetén lesz

2004. december 15. 11:00

Lale Andersennek, a második világháborúban rendkívül népszerű Lili Marleen című dal első előadójának kíván emléket állítani az Északi-tengeren lévő Langeoog sziget, ahol a művésznő 1945-től minden évben a nyarat töltötte.

Lale Anderson

A fiatal Lale Anderson életnagyságban áll majd a talapzaton egy lámpaoszlopnak támaszkodva, ahogyan a dal szövege említi.  A második világháború utolsó két évében a német katonák körében ez volt a legnépszerűbb dal, a Wehrmacht belgrádi rádiójában minden este felcsendült, s minden fronton hallgatták. A szobor a tervek szerint Andersen születésének 100. évfordulójára elkészül, s születésnapján, 2005. március 23-án avatják fel.

 

Lane Andersen élete későbbi szakaszában már nem élt meg a Lili Marleenhez hasonló sikert, de nem is elégítette ki, hogy csakis a dalban szereplő katonamenyasszonnyal azonosítják. Az énekesnő Liselotte Helene Bunnenbergként látta meg a napvilágot, és 1930-ban otthagyta szülővárosát, Bremerhavent, első férjét és három kis gyerekét a színészi karrier kedvéért. Már jóval a Lili Marleen előtt nevet szerzett színésznőként és sanzonénekesnőként Berlinben és Münchenben. Az emlékmű gondolata egy helyi aranyművesnőtől származik, aki még találkozott az 1972-ben elhunyt művésznővel: az ékszerész készítette el a gipszmodellt és gyűjtötte össze adományokból a pénzt a szoborra. A szigetre érkezők számára ma is az egyik attrakció Lale Andersen sírja, de az messze esik a településtől, míg a szobor annak központjában kap helyet.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár