A vörösterror 133 napja

Új könyv a fasiszta sajtóirányításról

2004. december 14. 10:05

A Mussolini-korszak Népi Kulturális Minisztériumának az olasz sajtóhoz címzett utasításait gyűjtötte egybe Riccardo Cassero, a Il Mattino, című nápolyi lap munkatársa. Ebből született A Duce irányelvei című kötet.

Forrás: www.luce.edu
A dokumentumok, amelyekből a napnál világosabban kitűnik, hogy a rendszer a nyomtatott papír minden négyzetcentiméterét ellenőrizni akarta, sokszor groteszk hatást keltenek. A minisztérium, népszerű rövidítésével a Minculpop például arra szólította fel a lapokat: ne közöljenek képeket darázsderekú lányokról, hanem inkább virágzó, egészséges nőkről, akik készek gyerekeket szülni a hazának. És tűrhetetlennek tartotta, hogy - különösen a divatról szóló lapok - a nagyon soványakat próbálják idealizálni. Szigorúan tiltotta a fürdőruhás fotókat is. Sőt, a puritanizmus jegyében még azt is előírta, hogy a kirakati bábukra térden alul érő szoknyát kell adni. Mint kárpótlásul, viszont nem emelt kifogást a meztelen lábfej ellen.

 

Célkeresztbe kerültek egyes külföldi hírességek is. "Elég volt Greta Garbóból!" - dörgött egy 1938-as direktíva. És még kategorikusabb volt a vétó Josephine Bakerrel szemben. "Ne foglalkozzanak vele, még olyan értelemben sem, hogy sajnálkoznak azon, hogy mások foglalkoznak vele." Furcsának tűnhet, de a tilalmak a Duce feleségét, Rachele asszonyt is érintették. "Talán szerény római háziasszony kinézete miatt" - írja a könyv kapcsán az olasz Corriere della Sera című napilap. A minisztérium mindenesetre arra intette az újságokat, hogy ne említsék a nevét a cikkek címeiben, vagy a bevezetőkben, ne közöljék fotóit és arról se írjanak, hogy kórházat látogatott. Ugyanez volt érvényben Mussolini unokájának iskolai szereplésével kapcsolatban, állítólag azért, mert a vezér nem szeretett emlékezni arra, hogy már nagyapa. Születésnapjait is elhallgattatták a sajtóval, mintha számára megállt volna az idő. Benito Mussolini főként hadúri mivoltában szeretett szerepelni.

 

(Panoráma)

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!