2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A krími háború ápolónője az angol feketék hőse

2004. február 13. 09:01

Mary Seacole nevét eddig alig ismerték - mégis ő nyerte meg azt a szavazást, melyben a britek az ország történetének legkiemelkedőbb fekete személyiségeit választották meg.

Korábban

Newton legyőzte Churchillt
A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból
Előkelőek nem vagyunk
A Fekete Történelem Hónapja Amerikában

A csudálatos Mary

Mary Seacole
Mary Seacole nemrég egy csapásra bevonult a brit történelembe, jóllehet a történelemkönyvek is alig tesznek említést a fekete nővérről, aki a híres Florence Nightingale oldalán ápolta a krími háború sebesült katonáit. Mégis ő került ki győztesen abból a szavazásból, melyben az internetes közösség a szigetország legjelentősebb feketebőrű történelmi személyiségeit választotta meg.

Az eddig jószerivel ismeretlen Mary Seacole olyan mai hírességeket utasított maga mögé, mint Naomi Campbell szupermodell vagy Lennox Lewis nehézsúlyú öklöző.

Mint arról korábban a Múlt-kor is beszámolt, a BBC tavaly megszavaztatta az országot, kit tartanak a történelem legnagyobb britjének. Patrick Vernon azonban elégedetlen volt a feketék részarányával a végeredményben.

Mary a Punch rajzán
"Mary Seacole neve még a feketék történelmében is alig bukkan fel" - mondta Vernon a Guardiannak. "Pedig önállóan, a maga erejéből utazott a Krím-félszigetre, hogy a katonákat ápolhassa, hiszen az angol kormány megtagadta tőle az utazási engedélyt. Legalább akkora szerepe volt az ápolásban, mint Florence Nightingale-nek, ha nem nagyobb. Mégis alig páran hallottak róla."

Mary Seacole skót apától és jamaikai anyától született 1805-ben, a jamaikai Kingstonban. Angiába az 1850-es években költözött, miután nővérként már megalapozta hírnevét. Mikor értesült a Krím-félszigeten harcoló katonák sanyarú helyzetéről, azonnal jelentkezett önkéntesnek, ám elutasították. Rendíthetetlen maradt, és egymaga utazott Oroszországba. Bár tevékenységét a háború után Krím-érdemrenddel ismerték el, Mary ismeretlenül hunyt el 1881-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár