2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pusztulnak a Nazca-vonalak

2004. február 2. 09:00

Felelőtlen turisták, a kormány nemtörődömsége, illegális aranybányák és hivatalos szemétlerakók is veszélyeztetik a titokzatos perui Nazca-vonalakat. Az Associated Pressre hivatkozva amerikai és angol lapok is beszámoltak arról, hogy rohamosan pusztulnak a perui Nazca-fennsík hatalmas ábrái

Korábban

Vízforrásokra utalhatnak a Nazca-vonalak
A legújabb régészeti kutatások szerint vízforrások lelőhelyét jelölik a perui Nazca-vonalak néven ismert rajzolatok a Limától délre húzódó sivatagban
Múmiát vegyenek!
A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet - ősi hagyomány ápolói vagy a múmia-kereskedelem legújabbkori áldozatai?
Az inka csomóírás rejtélye
Az inkák örökségét az emberiség túlnyomó többsége ismeri és elismeri. Csodálva nézzük Macchu Pichu hatalmas romvárosát, a hegyi civilizáció ránk hagyott emlékeit, az utakat, magas színvonalú földművelést

Műemlékvédelem magánszorgalomból

Pók
A 450 négyzetkilométeres, évente 80 000 turistát vonzó terület 1994-ben került fel az UNESCO világörökség-listájára, ám úgy tűnik: a perui kormány képtelen megóvni az ország prekolumbiánus emlékeit.

Alberto Urbano, az állam alkalmazásában álló régész tavaly októberben hívta fel Nazca önkormányzatának figyelmét a fennsíkra leselkedő veszélyekre - köztük egy, a védett övezetbe telepített szemétlerakóra. Annyit sikerült elérnie, hogy egy kamionokat mérő mázsáló-állomást 15 kilométerrel arrébb költöztettek - így a teherkocsik legalább nem fognak keresztülrobogni a gyönyörű felszíni rajzokon.

Urbano szerint nemcsak a fennsík szemétlerakója vagy illegális aranybányái veszélyeztetik a vonalakat: maguk a turisták is képtelenek vigyázni az egyedülálló ábrákra.

A Limától 400 kilométerre elterülő síkság rajzainak titkát eddig senkinek sem sikerült megfejtenie, pedig egy különc német matematikus, Maria Reich szinte egész életét az ábrák tanulmányozásának szentelte. Reich azonban hat éve halott, s ez idő óta a Nazca-vonalakat csak néhány megszállott védi a szándékos és akaratlan pusztítástól - legalábbis nappal. Éjszaka ugyanis a terület szinte teljesen védtelen.

Urbano és kollégái szinte semmilyen támogatást sem kapnak értékes munkájukhoz - őrjárataikat jószerivel csak a turistákról nagy nehezen legombolt 2 dolláros díjból finanszírozzák. A csekély összegért a kirándulók felmászhatnak a kontinenst átszelő Panamerican Highway melletti fém kilátótoronyba - az autópálya egyébként pont kettévág egy szerencsétlen felszíni gyíkfigurát.

A csapat ezen kívül egy ócska motorkerékpárral eredhet a tilosba tévedők nyomába - Urbano saját biciklijével vagy éppen autóstoppal teszi ugyanezt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár