2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pusztulnak a Nazca-vonalak

2004. február 2. 09:00

Korábban

Vízforrásokra utalhatnak a Nazca-vonalak
A legújabb régészeti kutatások szerint vízforrások lelőhelyét jelölik a perui Nazca-vonalak néven ismert rajzolatok a Limától délre húzódó sivatagban
Múmiát vegyenek!
A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet - ősi hagyomány ápolói vagy a múmia-kereskedelem legújabbkori áldozatai?
Az inka csomóírás rejtélye
Az inkák örökségét az emberiség túlnyomó többsége ismeri és elismeri. Csodálva nézzük Macchu Pichu hatalmas romvárosát, a hegyi civilizáció ránk hagyott emlékeit, az utakat, magas színvonalú földművelést

Megfejtetlen ezeréves üzenet

Kolibri
Nazca polgármestere, Daniel Mantilla szeretné, ha a városi önkormányzat venné védelme alá a fennsík ábráit. Azt állítja, azért volt kénytelen a védett területre boríttatni a szemetet, mert a kulturális örökség illetékesei nem voltak hajlandók új szemétlerakót kijelölni a közelben.

"A vonalak csakugyan veszélyben vannak" - állítja a polgármester. "A kormánynak egyértelművé kéne tennie, ki felelős pontosan a megóvásukért."

Giuseppe Orefici évtizedek óta kutatja a fennsík történelmét. Az olasz régész szerint már eddig is jelentős kárt szenvedtek a Nazca-vonalak: "Több ezer ábra eleve nem került védettség alá, bárki szabadon taposhat rajtuk. Ezek állapota rohamosan romlik."

Senki sem tudja, hogy az inkák előtti civilizáció emberei miért készítették a néhol több kilométer hosszúságú vonalakat. Rejtély, miért tisztították el a felszín sötét szikláit, hogy szabályos ábrákat kialakítva előbukkanjon alóluk a sivatag világos homokja.

Egyesek szerint az ábrák naptárként funkcionáltak, mások azt állítják, a vonalak föld alatti vízfolyásokat jelölnek. Az izgalmasabb teóriák hívei szerint a fennsík földönkívüliek leszállópályája volt, s az ábrák a tájékozódást segítették.

Bár némelyik rajzot a földön állva, "békaperspektívából" is látni, az ábrák többsége csak légifelvételen vehető ki tisztán. Az ismertebb figurák közé tartozik az összecsavart farkú majom, a szárnyaló keselyű, valamint egy meghökkentő rajz, ami egyesek szerint sisakos űrhajóst ábrázol.

Az ábrák konzerválódását jócskán elősegítette, hogy a terület klimatikus viszonyai alig változnak. Csakhogy ugyanez vezethet a pusztulás állandósulásához is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár