2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Az örök visszatérés boldogsága

2003. december 23. 09:34

Vélhetőleg a jövő év folyamán boldoggá avatja II. János Pál pápa IV. Károly magyar királyt. A boldoggá avatás feltételét képző csodát ugyanis - melyet az 1918 novemberében trónfosztott, visszatérési kísérleteiről híres Habsburg száműzetésben bekövetkezett halála után vitt végbe -, az egyház nemrég hivatalos rendeletben ismerte el.

Korábban

Szép hazáért, ősz királyért
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum jogelődjét, a Hadtörténelmi Levéltár és Múzeumot IV. Károly király egy 1918 november 16-án keltezett rendelettel hozta létre

IV. Károly Magyarország és Csehország királya 1887 augusztus 17-én Pesenbeugban született. Az I. Károly néven osztrák császár Ferenc Ferdinánd meggyilkolása után lett a trón várományosa, melyre Ferenc József halála után 1916. november 21-én lépett.

http://berg.heim.at/almwiesen/410100/index.htm
IV. (I.) Károly
A december 30-án Budapesten megkoronázott IV. Károly először azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy 1917. márciusában különbéke kísérletbe fogott. Tapogatózó békejavaslatai, amelyet a császár sógora, Bourbon-Pármai Sixtus herceg közvetített, Sixtus-levélként váltak ismerté. Ebben a bizalmas közlésben tudatta a francia köztársaság elnökével, hogy támogatja Elzász-Lotaringia visszacsatolását, Belgium és Szerbia önállóságának helyreállítását, valamint, hogy a dunai népek szövetségén belül mindegyik nemzetiségnek egyenlő autonómiát biztosítana. A levél nyilvánosságra hozatalával, amely Clemenceau francia miniszterelnök közbelépésére történt, a béketerv ügye ellehetetlenült, mert a német szövetségesek tudomására jutott.

Az 1918 novemberében trónfosztott uralkodó 1921. húsvétján megkezdte első trónfoglalási kísérletét, ám tárgyalása Horthyval eredménytelenül végződött. Az antanthatalmak képviselői jegyzékben fejezték ki: semmilyen formában nem tűrik el a Habsburg-család restaurációját. A sikertelen eszmecsere után néhány nappal IV. Károly elhagyta az országot. Az ügyben kompromittálódott Teleki Pál miniszterelnök azonban belebukott a puccsba.

Az antanthatalmak tiltakozása kísérte IV. Károly másodszori puccskísérletét is. Az 1921. október 21-ei budaörsi csatában Horthy fegyveresei tárgyalásra bírták IV. Károlyt. Visszatérési kísérletének kudarca után a királyi párt a Portugáliához tartozó Madeira szigetére szállították, ahol az exuralkodó ágynak esett. 1922. április 1-jén, 35 éves korában elhunyt.

S hogy milyen csodát tett Magyarország legutolsó királya? Koporsóját 1994-ben felnyitották, s testét éppen abban az állapotban találták, ahogyan 1922. áprilisában beletették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár