2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vénusz-szobor a kölni csatornában

2004. szeptember 27. 15:40

Kölni csatornamunkások öt méter mélységben egy római kori Vénusz szobor nyakától a köldökéig megmaradt töredékére bukkantak.

http://www.windows.ucar.edu
A milói Vénusz nemcsak az istennő
leghíresebb ábrázolása, de egyike
a legismertebb antik szobroknak is.
Az i. e. 2. század végén készült szobrot
1820-ban találták meg, ma a párizsi Louvre-ban
látható.
Az olasz carrarai márványból készült értékes leletre csatornázás közben bukkantak Köln belvárosában - közölte hétfőn Hansgerd Hellenkemper professzor, a kölni Római-Germán Múzeum igazgatója.


Hangsúlyozva, hogy az ilyen jelentős művészeti értékkel bíró leletek rendkívül ritkák Németországnak azon a részén, amely egykor a római birodalomhoz tartozott, Hellenkemper rámutatott: "mivel ezen a környéken sem római termálfürdő, sem templom nem létezett, abból indulunk ki, hogy a Vénusz egy gazdag magánszemély házában állhatott".


A tudós professzor szerint a nemes műtárgy minden bizonnyal a "Vénusz a Kapitóliumon" című, az ókorban igen kedvelt hellenisztikus szobrok egyikének másolata. Az első évszázad vége felé készíthették Itáliában és szalmába gondosan becsomagolva vihették azután Kölnbe. Erre az időpontra a finoman megformált keblek utalnak, mert a későbbi időben készült női akt szobrokat már teltebb keblekkel formálták.


Hellenkemper feltételezi továbbá, hogy a Vénusz egészen addig lehetett a gazdag háztulajdonos otthonában, amíg a frankok 355 késő őszén el nem pusztították a várost. Amikor azután a rá következő nyáron a rómaiak visszafoglalták Kölnt, a Vénusz-torzó kevésbé előkelő felhasználásra talált egy késő római útszakasz megalapozásánál. A tudós nem lát esélyt arra, hogy megtalálják a torzó hiányzó karjait, fejét és altestét.


A fellelés helye után Hohe Strasse-i Vénusznak nevezett töredék - alapos mosdatás után - jó 1650 évnyi távollét után november 6-án jelenik majd meg a nyilvánosság előtt a kölni múzeumok hosszú éjszakáján.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár