2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bezárták a brüsszeli Atomiumot

2004. szeptember 15. 17:04

Felújítási munkák miatt bezárták hétfőn Brüsszel egyik szimbólumát, az Atomiumot: a város északi részén található, kilenc gömbből álló építmény 2006 elején fogadja majd újra a látogatókat.

Az Atomium a belgáknak ugyanolyan büszkesége, mint az Eiffel-torony a franciáknak, vagy a Szabadság-szobor az amerikaiaknak. Eredetileg az 1958-as brüsszeli világkiállításra épült, s akkoriban azt tervezték, hogy hat hónap múlva lebontják. Ehhez képest még ma, majdnem 50 évvel később is áll, igaz, egyre rosszabb állapotban fogadta a látogatókat.


Esős napokon (s ilyenből Belgiumban bőven akad) a gömbök beáztak, a legfelső gömbben kialakított étterem már évekkel ezelőtt bezárta a kapuit, s biztonsági okokból egyszerre csak 320 látogatót fogadhatott az épületegyüttes - amely egyébként a vas atomszerkezetét mintázza, 165 milliárdszoros nagyításban.


A felújítási tervek szerint a kilenc gömb jelenlegi alumíniumburkolatát acél burkolatra cserélik le, s ezeknél a lapoknál háromszoros szigetelést alkalmazva akadályozzák majd meg a beázást. A látogatók - mozgó járdákkal és liftekkel - öt gömbbe juthatnak majd be. Ezekben kiállításokat szerveznek, a legfelső gömbben, 100 méter magasban - ahonnan csodálatos a kilátás - ismét megnyit az étterem, s az egyik gömböt teljesen a gyerekek számára alakítják át: az előre bejelentkezett iskolai csoportok ott is alhatnak, mintha űrutazáson vennének részt.


Emellett mindegyik gömb díszkivilágítást kap, 1500-2000 apró fénypontot, amelyek éjszakánként az Eiffel-torony kivilágításához hasonló élményt adnak majd a brüsszelieknek és a turistáknak.


A felújítás 24 millió euróba kerül majd. A munkák már tavasszal megkezdődtek, de eddig úgy ütemezték azokat, hogy ne akadályozzák az Atomium nyitva tartását. A felújítás érdemi része azonban most következik.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár