2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

2004. szeptember 10. 14:05

Hitler álmát az NDK váltotta valóra

A Prora építése 1936-ban kezdődött, ám a második világháború 1939-es kitörésekor, Lengyelország lerohanásakor megtorpant. Az 1937-es párizsi világkiállításon - amikor a németek még nem számítottak annyira szalonképtelennek - az épület még nagydíjat is kapott. Az építkezés 1943-ban teljesen leállt, és a komplexumot teljes egészében sohasem fejezték be.


Romokban
A háború után Prora a szovjet megszállási zónába, aztán pedig a Német Demokratikus Köztársaság területére került. Azok, akiknek az üdülőhelyet szánták - a náci katonák és élmunkások - sohasem élvezhették Prora áldásait. A történelem keserű tréfája, hogy a félkész komplexum első német lakói Hamburg kibombázott lakói és a Vörös Hadsereg elől menekülők voltak.


A szovjet hadsereg Németország legyőzése után, 1945-ben le akarta rombolni Prorát, ám végül a nyolc fő épülettömb küzül csak hármat robbantottak fel. A komplexum bizonyos részeit a németek nyakába szakadt újabb - a monumentalitás iránt hasonlóképp vonzódó - diktatúra, a kommunista NDK fejezte be: 1950-től egy darabig az épület az új keletnémet hadsereg egyik első laktanyájaként szolgált. A környéket lezárták és szögesdróttal vették körül, a Prorát a keletémet kormány szigorúan védett katonai területté nyilvánította.


A történelem iróniája, hogy Hitler álmát részben az NDK váltotta valóra, hiszen a komplexum egy részéből végül mégis üdülő lett. A Walter Ulbricht üdülőbe éveken keresztül érkeztek családostul a keletnémet néphadsereg érdemes tisztjei. Németország 1990-es újraegyesítése után a komplexum a szövetségi kormány tulajdonába került, néhány évig itt működött Európa legnagyobb - 600 ágyas - ifjúsági szállása.


A Prorát nem sikerül sem visszailleszteni a természetbe, sem beleilleszteni a nemzeti emlékezetbe. Mi legyen hát a Balti-tenger egyik legszebb partszakaszán évtizedek óta éktelenkedő, hatemeletes betonromokkal?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár