2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kozma Miklós

2004. szeptember 6. 12:02

Az ellentmondások embere

Csalhatatlan érzéke volt a művészi értékek felfedezésében. Baráti körébe tartozott Illyés Gyula, Németh László, Cs. Szabó László, Zilahy Lajos - bár személyesen sohasem állt ki mellettük. Rádiós elnöksége idején támogatta Bartók Béla népzenei anyagának rögzítését, síkra szállt a magyar filmipar színvonalának emeléséért, foglalkozott a televíziózás lehetőségével is. Kultúrpolitikai törekvéseire azonban árnyékot vetett fajvédő antiszemitizmusa, amely mellett haláláig kitartott.


Teleki Pál halálhíre után, a magyar háborús lépések láttán 1941 közepén ungvári magányában végleg meghasonlott: Saját feljegyzése szerint élete "összevisszaság" volt, nem tudott választani hadsereg, üzlet, politika és írás között.


Pályafutása jó példa arra, hogyan fér meg egy emberben egyszerre a jó és a gonosz, az ésszerűség és az álmodozás, a tehetség és a katasztrofális tévedés, a becsületesség és a becstelenség. 1941 novemberében, 57 éves korában szívroham érte, december 7-én hunyt el a budapesti János Szanatóriumban. Aznap támadta meg Japán Pearl Harbort, s két nappal korábban Moszkvánál ellentámadásba lendült a szovjet Vörös Hadsereg. 1989. szeptember 15-én a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda képviselői felavatták síremlékét a baracskai temetőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár