2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kozma Miklós

2004. szeptember 6. 12:02

Propaganda igen, nácizmus nem

Az állami felügyelet alá tartozó intézmény 1921 elején került `magánkézbe`: a Kozma által alapított Magyar Nemzeti Gazdasági Bank vette birtokba, így az MTI a kormány félhivatalos hírügynöksége lett. Ebben a tulajdonosi konstrukcióban az MTI a külfölddel magáncégként tarthatta a kapcsolatot, belföldön pedig függetlennek mutathatta magát. E függetlenségről azonban maga Kozma állapította meg naplójegyzeteiben, hogy nem volt egyéb látszatnál. Egyébként szenvedélyes naplóíró és kéziratgyűjtő volt, hagyatéka nemcsak saját, kissé ellentmondásos gondolatvilágába enged betekintést, hanem a két világháború közötti magyar belpolitikai és kulturális élet eseményeibe, kulisszatitkaiba is.


Kozma 1935-től két évig Gömbös Gyula, majd Darányi Kálmán kormányában belügyminiszterként tevékenykedett, 1936-ban rövid ideig ideiglenes honvédelmi miniszter is volt. 1935-37 között kormánypárti programmal képviselte Szombathelyt az Országgyűlés Felsőházában, de a magát "nemesi konzervatívnak" nevező Kozma szembekerült a Gömbös-féle diktatórikus törekvésekkel. Bár ő maga is a területi revízió híve volt, egyre jobban félt az intézményesített nemzetiszocializmustól.

Kozma Miklós búcsúztatása a Belügyminisztériumban

1938-ban Imrédy Béla kormányfő felkérésére bekapcsolódott annak a Rongyos Gárdának nevezett titkos szabadcsapatnak a megszervezésébe, amelyet a felvidéki és kárpátaljai revízió érdekében hoztak létre, majd 1940-ben Teleki Pál miniszterelnök kérésére kormányzói biztos lett a visszacsatolt Kárpátalján. Ez számára talán menekülés volt Budapestről, ahol a Magyar Távirati Iroda már egyre több náci álhírt és propaganda szöveget volt kénytelen továbbítani, s a Magyar Rádió elvesztette viszonylagos önállóságát is.


Kozma azt hangoztatta, hogy fontos a propaganda, de azt távol kell tartani a mindennapi politika "mocsarától", a helyes propaganda eszköze az "igazatmondás" és a "minőség", nem a "handabandázás, görögtüzes millenáris, a minden áron való magyarkodás".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár