2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolumbusz mégsem Sevillában nyugszik

2004. augusztus 27. 10:06

Véget ért egy több évszázada tartó vita: spanyol tudósok bebizonyították, hogy nem Kolumbusz Kristóf csontjai pihennek a sevillai Santa Maria székesegyházban.

Tengerésznek túl csenevész

http://perso.wanadoo.fr
Viharedzett tengerész
A Múlt-koron többször beszámoltunk már annak a hosszú ideje húzódó vitának a legfrissebb fejleményeiről, mely a spanyolországi Sevilla és a Dominikai Köztársaság-beli Santo Domingo között folyik. A vita tárgya nem kis dicsőség: a két város azon verseng, melyiküknél nyugszanak a nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf hamvai. Most úgy tűnik, a közép-amerikai ország vallhatja magáénak a dicsőséget: a szakértők szerint a sevillai kriptában talált csontok nem Kolumbusz Kristóf, hanem véznább termetű fia, Diego maradványai.


Sok történész állította eddig is: a felfedező végső nyughelyét nem a vén Európában, hanem - egyébként végakaratának megfelelően - az általa felfedezett Újvilágban kell keresni.


Bár DNS-tesztet még nem végeztek a maradványokon, az antropológusok máris kizártnak tartják, hogy a kriptában fekvő csenevész alak volna Kolombusz Kristóf. A maradványok egy fiatalabb és véznább emberhez tartoznak, semmiképp sem a robosztus, viharedzett, keménykötésű tengerészhez.


"A sevillai sírban egy 45 éves kora körül elhunyt férfi maradványai vannak, akinek soha nem volt fejlett izomzata" - nyilatkozta Marcial Castro, a kutatás vezetője. "Kolumbusz ezzel szemben megtermett, erős férfi volt, és 55-60 éves kora körül halt meg."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár