2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

2004. augusztus 13. 10:10

Végre szinte biztosra vehető, ki volt Leonardo Mona Lisájának modellje: egy firenzei kereskedő ötgyermekes felesége, Lisa Gherardini.

Korábban


Mona Lisa meggörbült

Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.


Leonardo fedezte fel a műanyagot

Alessandro Vezzosi, a toszkániai Vinci városában - Leonardo szülőhelyén - működő Museo Ideale igazgatója a művész-tudós jegyzetei között mesterséges anyag előállításáról szóló rajzokra és leírásokra bukkant. Vezzosi biztosra veszi, hogy da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése előtt rájött a műanyag-gyártás alapelveire.


Leonardo Da Vinci mamája rabszolga volt

Az olasz Museo Ideale Leonardo Da Vinci most feltárt dokumentumai szerint a reneszánsz tudós egy szolga gyermeke volt.

Nem önarckép, nem az anyja, nem is prostituált

Leonardo da Vinci: Isabella d'Este
Leonardo lefestette ugyan
a reneszánsz szépasszonyát,
de a Mona Lisa modellje nem ő volt.
 
Az elmúlt négy évszázadban a történészek és művészettörténészek számos ötlettel álltak elő arról, kiről mintázhatta Leonardo da Vinci leghíresebb képét, a Mona Lisát - a múzsák között a művész édesanyját és az egyik profi firenzei prostituáltat is emlegették. Egy új kutatás az egyik legrégebbi - először 1550-ben felmerült - elmélet mellett tör lándzsát. Eszerint Mona Lisa ihletője az ötgyermekes Lisa Gherardini, egy gazdag selyemkereskedő felesége volt.


Giuseppe Pallanti firenzei tanár 25 évig búvárkodott a firenzei levéltárakban, mire bizonyítékot talált arra, hogy da Vinci családja közeli kapcsolatban állt Francesco del Giocondo selyemkereskedővel, aki 1495-ben nőül vette Lisa Gherardinit.


Pallanti azt is bebizonyította, hogy Giorgio Vasari, a reneszánsz művészek életrajzírója ebben a kérdésben hiteles forrásnak tekinthető, hiszen személyesen ismerte a Giocondo családot. Vasari volt az első, aki 1550-ben írt művében a selyemkereskedő nejét nevezte meg a festmény ihletőjeként.


A Mona Lisát - Vasari állítása nyomán - évszázadokon át La Gioconda néven is ismerték. Az idők során azonban számtalan teória röppent fel a modell kilétét illetően. Ez nemcsak a hölgy rejtélyes arckifejezésének és titokzatos mosolyának köszönhető, hanem annak is, hogy a művész nem szignálta művét, dátummal sem látta el, és soha nem közölte, ki ült modellt a kép készítésekor.


A lehetséges modellek között említették a korabeli itáliai elit néhány hölgytagját, mint pl. Isabella d'Este (akit valóban lerajzolt, lásd képünket), Isabella Gualanda és Cecilia Gallenari. Voltak olyanok is, akik híres kurtizánokat és prostituáltakat neveztek meg a Gioconda modelljeként.


Még Leonardo édesanyját is felfedezni vélték a festmény múzsájában. Egy ismert elképzelés a festmény és Leonardo arcvonásai közti hasonlóságból indult ki: eszerint a művész - akit ma sokan tartanak homoszexuálisnak - saját magát festette le, női alakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár