2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete

2022. november 14. 15:37 MTI

Elkészült az egykori Honvéd Főparancsnokság kupolaszerkezete; az épület elérte szerkezetének legmagasabb pontját a Budavári Palotanegyedben. A jeles alkalmat bokrétaavatóval ünnepelték meg – tájékoztatta a Várkapitányság pénteken az MTI-t.

Honvéd Főparancsnokság
Kép forrása: MTI

A Dísz tér és a Szent György tér meghatározó épületeinek újjászületése a tervezett ütemben halad - áll a közleményben.

Mint írják, az egykori Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban ideológiai okokból nem állították helyre és az első emeletig visszabontották.

A márciusban megkezdett újjáépítési munkálatok egyik leglátványosabb elemeként helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható.

A hagyományokat követve az építők és az építtetők közös bokrétaünnepet tartottak, amelynek részeként az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel az épület tetejére.

A közleményben Fodor Gergely kormánybiztost, a Várkapitányság vezetőjét idézik, aki ünnepi beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját.

Elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. „A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek” – idézik a kormánybiztos szavait.

Fodor Gergely kiemelte: csaknem 60 évet kellett várni a helyreállításra, de az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját az újjászülető Vöröskereszt-székházzal, József főherceg palotájával és a Budavári Palota északi szárnyával együtt.

A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető épület pedig hiánypótló funkciót kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Az eseményről készült videó elérhető a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár