2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre késik az akszúmi obeliszk hazatérése

2004. július 16. 16:20

A bürokratikus huzavona következtében december óta egy olasz kaszárnyában vesztegel az akszúmi obeliszk, amelyet Itália vissza kíván juttatni Etiópiának.

Az obeliszk korábban a Mezőgazdasági és Élelmezési világszervezet, a FAO római székháza előtt magasodott, ám novemberben lebontották és három - egyenként 48, 65 és 87 tonnás - tömbbé választották szét. Azóta látszólag technikai problémák gátolják a hazaszállítást, például az, hogy a 2300 méter magasban lévő akszúmi repülőtéren, amelynek leszállópályája meglehetősen rövid, nehéz 55 tonnásnál nagyobb repülőgéppel landolni.


Giorgio Croci, a bontással megbízott mérnök azonban elmondta az újságíróknak: a probléma nem műszaki. "A külügyminisztérium zöld jelzésére várunk, ami még hetekig és hónapokig késhet, a szállítógépre vonatkozó közpályázatot még nem is hirdették meg."A művelethez négy repülésre lesz szükség: az ókori obeliszk minden tömbjéhez egyre, és egy továbbira a műszaki felszereléshez.


Az obeliszk tulajdonképpen síremlék, amely jemeni gránitból készült a Kr. e. III. században. A felbecsülhetetlen értékű műemléket 1937-ben Mussolini személyes parancsára szállították - hajón - Rómába, miután 1935-36-ban a fasiszta diktátor csapatai megszállták Abesszíniát.


Az akszúmi obeliszkekből összesen három maradt fenn: az, amelyik Rómába került, jelentőségét tekintve a második. Az afrikai ország hagyományai szerint ezek a síremlékek jelképezik, hogy az etióp uralkodók I. Meneliktől kezdve Hailé Szelassziéig bezárólag Salamon királynak és Sába királynőjének leszármazottai voltak.


Etiópia azóta várja régészeti kincsének hazatérését, hogy Róma és az ENSZ között megállapodás született az obeliszk visszaszállítására - még 1947-ben. Újabban Silvio Berlusconi kormánya vállalta a régi ígéret teljesítését.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár