2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ősi Perzsia kulturális öröksége

2004. július 9. 14:00

A Szászánidák eredete

Az ókori perzsa Szászánida-dinasztia névadója az i.sz. 1. században uralkodó Szászán, aki eredetileg Perszisz fejedelme és Gocsihr, a legerősebb persziszi kiskirály vazallusa lehetett. Fia Bábak, I. Ardasírnak, a Szászánida Birodalom megalapítójának apja volt. Az egyik fennmaradt elbeszélés szerint Szászán feleségül vette Gocsihr egyik lányát. Fiuk, Bábak fellázadt nagyapja ellen, és megölte őt. Egy másik hagyomány szerint Szászán és Bábak nem is voltak rokonok, hanem Szászán Bábaknak, Perszisz királyának a pásztora volt. Miután Bábak azt álmodta, hogy Szászán fia egyszer az egész világ ura lesz, feleségül adta a lányát Szászánhoz, és ebből a frigyből született Ardasír.

 

A Szászánidák birodalmát I. Ardasír alapította 208 és 224 közötti parthusok elleni hódításai során, és az arabok döntötték meg 637 és 651 között. A birodalom a Rómával, később Bizánccal, illetve az indiai Kusán Birodalommal és a közép-ázsiai heftalitákkal vívott harcok eredményeként folyamatosan változó határokkal rendelkezett. I. Sápúr (241-272) idején a birodalom területe az északi Szogdianától és Grúziától Arábia Mazun régiójáig, illetve az Indus völgyétől a Tigris és az Eufrátesz felső folyásának völgyéig terjedt.

 

A perzsa nemzeti tudat és művészet

A Szászánidák uralma alatt a zoroasztrianizmus államvallássá vált, a kormányzat erősen központosított volt, a tartományi helytartók közvetlenül a trónnak tartoztak felelősséggel. Az utak és a városok építését, sőt még a mezőgazdaságot is a kincstár finanszírozta. A Szászánidák uralma idején monumentális királyi paloták épültek Ktésziphónban, Firúzábádban és Szarvesztánban. A kor legjellegzetesebb és legszembetűnőbb alkotásai a meredek mészkősziklákba vésett hatalmas szikladomborművek, de a fémművesség és a drágakővésés szintén magas mesterségbeli szintre jutott. Az állam támogatta a tudomány fejlődését, és mind nyugati, mind keleti alkotásokat lefordítottak a Szászánidák középiráni nyelvére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár