Hitler elfeledett szövetségesei

Régi somogyi oklevelek az interneten

2004. június 23. 18:30

Páratlan értékű, 1526 előtti oklevelek kerülnek fel az internetre, a Somogy Megyei Levéltár honlapjára - közölte a levéltár igazgatója az MTI-vel.

Bősze Sándor elmondta, hogy az intézmény féltve őrzött oklevélgyűjteménye napokon belül bárki számára elérhető és megtekinthető lesz az interneten, ami kivált a kutatók számára jelent nagy segítséget, hiszen az eredeti okleveleket még ők sem tanulmányozhatták, most viszont erre ily módon lehetőségük lesz.


A levéltár igazgatójának beszámolója szerint az intézmény honlapjára (www.smarchive.hu) felkerülő 125 oklevél között Somogy megye számára a legbecsesebb az az 1498-ban kiállított okirat, amelyben II. László király, a vármegyék közül elsőként, címerhasználati jogot adományozott Somogynak.


A levéltár birtokában lévő legrégebbi oklevél - a pécsi prépost egy földtulajdoni vitában közzétett bizonyságlevele - 1232-ből való.


A többi között ugyancsak felkerül a honlapra Károly Róbert 1327-ből származó parancslevele, amelyben egy megrögzött bűnöző elfogatásáról rendelkezik, valamint Mátyás király 1468-ban keltezett oklevele, amely arról értesíti a bírákat, hogy egy zalai "gyilkos gonosztevő" birtokait elkobozzák, s annak tulajdonjoga visszaszáll a királyra.


Az okleveleket gondos előkészületek után úgynevezett hidegfényű, a pergament nem roncsoló szkennerrel másolták le. A digitális képek mellett megtalálható minden lényeges adat, a latin nyelvű oklevelekhez pedig magyar nyelvű tartalmi kivonatot mellékeltek.

 

(MTI Panoráma)

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!