2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsó orosz cár

2003. július 17. 06:42

Korábban

A király, aki kémkedett
Windsor hercege - aki VIII. Edwárd néven uralkodott, de 1937-ben lemondott az angol trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont - Hitler feltétlen tisztelője volt, és - mivel a náciknak kémkedett - utóbb hazaárulást

A szerelmes

Miklós és Alix
Amikor először találkozott Miklós Alix, hessen-darmstadti hercegnővel, azonnal megtetszett neki a négy évvel fiatalabb leány. A fiú egy brossal lepte meg Alixot, de az megijedt, és másnap visszaadta az ajándékot. Miklós mérgében az első szembejövő - és kellőképpen meglepett - nagynéninek adta az ékszert. A három évvel későbbi randevú már egy fokkal jobban sikerült. Egész éjjel táncoltak, majd a graffiti meglehetősen szokatlan módját választották szerelmük kinyilatkoztatására: bekarcolták nevüket egy félreeső helyiség ablaküvegébe `ugyanis szeretjük egymást` - írja jelentőségteljesen Miklós naplójába aznap.

Nem titok viszont, hogy a kissé nagy időintervallumú találkák között azért Miklós nem unatkozik. Egy lengyel származású balerina karjaiban talál vigaszt. Mathilde Kseszinszkaja örömmel viszonozza az ifjú trónörökös közeledését. III. Sándor cárnak nem tetszik fia kicsapongása. Az udvarban mindenki tud a színésznőcskével folytatott viszonyról, a jobban értesültek pedig még Alixról is. Előbbi szóba sem jöhet, mint lehetséges meny, de a hercegnővel sincs kibékülve az apa, mert családjának külpolitikai súlya csekély. A cél: egy francia ara, de minimum egy porosz!

A körülmények ellenére még sincs Miklós családi prés alatt, és ennek egy, de annál nyomósabb oka van: Sándor nem akarja olyan kész tények elé állítani fiát, mint amilyenek elé ő volt annak idején. Huszonöt évvel korábban Sándor is szerelmes volt egy nőbe, akit apja, II. Sándor cár parancsára ki kellett vernie a fejéből. Amikor ugyanis bátyja, a trónörökös váratlanul elhunyt, Sándor nemcsak a trónt, de testvére jegyesét, Dagmar dán hercegnőt is megörökölte. És hiába vitatkozott Sándor az apjával, el kellett vennie a menyasszonyt - akihez az ég-világon semmi köze nem volt. Ő lett II. Miklós édesanyja, és ő az a dán hercegnő, akinek a testvérét VII. Edward vette nőül. Az ő fiúk lett a későbbi V. György - innen tehát a megtévesztésig való hasonlóság az angol és az orosz uralkodó között!



V. György
1894-re erősen megromlik Sándor cár egészségi állapota. Érzi, hogy nincs már sok hátra, ezért ő enged. Mivel a korábban kinézett menyjelöltek - a párizsi Héléne d'Orleans és Margit porosz hercegnő - közül egyik sem lett volna hajlandó áttérni az orosz ortodox vallásra - ami a cárina szerephez szinte beugró volt -, minden akadály elhárult Miklós akarata elől: megkérheti Alix kezét.

Randevúnak kiváló alkalom kínálkozik: Alix idősebbik bátyja, Ernő Lajos nagyherceg Coburgban vezeti oltár elé Viktória Melitta edinburghi hercegkisasszonyt. A fotográfusok már készítették magnéziumporos vakukkal felszerelt masináikat. Királyi családok tagjai szép számmal gyűltek a lagzira. Eljött a vőlegény nagymamája is, Viktória királynő, de várták Berlinből II. Vilmos császárt is. Az orosz különítményt - és ez most tényleg a szó legszorosabb értelmében az volt - Miklós vezeti. Kíséretében utazik három nagybácsi, több unokatestvér, egy orosz nyelvmesternő, azaz tolmács, testőrök és végül egy pópa - legyen már kéznél, ha majd hitbéli kérdéseket feszegetne Alix. A cárevicsnek nagyon hamar sikerült elérnie, hogy a menyegzőn jelenlévők lassan többet foglalkoznak az ő leánykérésével, mint az ifjú párral. Alix azonban olyan, mint a vídia - hőre keményedik. Miklós lángolása kissé megrémiszti, ráadásul azzal sincs kibékülve, hogy át kell térnie.



Miklós és Viktória Balmoralban
Miklós 1894. április 8-án indul végső rohamra. Délelőtt fél 10-kor megy be Alixhoz, aki végre kimondta a boldogító igent. (Nem hiszik el, de a szomszéd szobában ott volt az egész rokonság: nagybácsik, nagynénik, egyszóval mindenki! Még maga Vilmos császár, a cárevics unokafivére is, aki - jellemző poroszosságával - így emlékszik vissza a jeles eseményre: "Addig-addig téblábolt Miklós, míg fogtam az egyik vázát, kivettem belőle a csokrot, és azt mondtam neki: ezt itt most szépen megfogod, fölveszed az uniformisodat, felkötöd a szablyádat, és megkéred a kezét!")

Aznap este Viktória királynő ad az ifjú jegyespár tiszteletére vacsorát, és az elkövetkező napokban egymást érik az Alixot és Miklóst éltető ünnepségek. A leendő anyós egy ezernyi drágakőből kirakott Fabergé-tojást és smaragd karkötőt küld az arának, Sándor cár sóhajt egy nagyot: végre! Rövid londoni kitérő után - Alix és Miklós tartják keresztvíz alá V. György kisfiát, a későbbi VIII. Edwardot, aki majd lemond a trónról Wallis Simpson miatt és utóbb árulás vádjába keveredik - irány Oroszország.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár