2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már interneten is kutathatjuk a magyarországi reformáció korszakát

2018. október 29. 14:57 Magyar Nemzeti Levéltár

A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2016 és 2018 között a Magyar Nemzeti Levéltár a Magyar Kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával minden levéltári területre kiterjedő projektet valósított meg. A projekt alapját képező tudományos forrásfeltárás mellett számos kiadvány, elektronikus adatbázis, változatos programok, kiállítások, konferenciák és országos diákvetélkedő valósult meg.

A közel három éven át tartó munka eredményeképpen a megyei levéltárak teljes iratanyagáról egységes szerkezetű fond- és állagszintű áttekintések készültek, amelyek átfogó ismertetést adnak egy-egy levéltár kutatási lehetőségeiről a magyarországi protestantizmus témakörét illetően. Az áttekintő feltárások mellett az egyik legfőbb érték az adatbázisok létrejötte. Az Országos Levéltár „A reformáció kora 1526–1570” című adatbázisában az OL 1526. augusztus 30. és 1570 között keletkezett iratainak darabszintű feldolgozása található.

A megyei levéltárak adatai a Reformáció 500 adatbázisban kapcsolódnak össze. Az adatbázisban feldolgozott irattípusok igen sokfélék: megyei, városi közgyűlési jegyzőkönyvek és iratok, végrendeletek, összeírások, II. József-kori egyházügyi iratok, protestáns gyülekezetek iratai, protestáns iskolák iratai, egyéb egyházi iratgyűjtemények, családi iratok, személyek iratai, tanfelügyelőségek és egyéb iskolai hatóságok iratai, megyei tanácsi iratok, állami egyházügyi titkári iratok. A legkorábbi iratok Gyöngyös (1555) és Sopron város levéltárából (1582, 1593); valamint Szabolcs vármegye levéltárából (17. század legeleje) származnak. A legfiatalabb iratok 1990 elején keletkeztek a megyei egyházügyi titkárok tevékenysége során. Az adatbázis több mint tízezer rekordot tartalmaz.

A közös megyei adatbázis mellett, ahol adatgazdag irategyüttesek álltak rendelkezésre külön feltárások készültek egyesületi, iskolai irategyüttesekről. A sokféle kutatást megkönnyítő, információkban gazdag segédlet a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján az AdatázisokOnline felületen érhető el.

A levéltári forrásfeltárás kiadványokban realizálódó legfontosabb eredménye az a 21 kötetes forrásgyűjtemény-sorozat, amely minden intézmény anyagából egy-egy kötetnyit ad közre. A sorozat címe: Forrásaink a reformációról. Minden tagintézmény saját gyűjteményéből, a forrásadottságok és a térség történetének szem előtt tartásával készítette, szerkesztette meg forráskiadványát.

Reprezentatív, az egyes levéltárak érdekességeit, látványos iratait, de tartalmában is jelentős dokumentumait adja közre a projekt során intézményenként kiválasztott iratokból szerkesztett, színes fotókat tartalmazó képes album, amelynek címe: „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” Válogatás a magyarországi protestantizmus emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Az MNL valamennyi intézményének részvételével, közel 100 ember munkájának eredményeképpen jött létre a „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítás. A kiállítás nem csupán a reformáció kezdeteit, hanem annak hatásait is bemutatja, ötszáz évet fog át.

„Utazás Wittenbergbe”  címmel levéltár-pedagógiai foglalkozásokat – hozzá tartozó digitális tananyaggal és foglalkoztatófüzettel – valósítottak meg a Magyar Nemzeti Levéltár intézményei, valamennyi helyszínen. A levéltári órákra épült országos verseny az általános iskolás felső tagozatos és középiskolás tanulók számára kínált lehetőséget a reformáció történetével és a levéltárosok munkájával való megismerkedésre. A vetélkedő nyertesei egy valóságos wittenbergi utazáson vehettek részt 2018 tavaszán.

A reformációs projekt során az intézmény külön e célra készült – az MNL tematikus aloldalaként is megjelenő – honlap segítségével osztotta meg a kutatómunka legfrissebb eredményei, híreit, dokumentálta rendezvényeit. A közel három év alatt sok publikációt, háttéranyagot, az oktatásban is felhasználható digitális tananyagot és a kulturális örökség témakörén belül képeket, adatokat, tervrajzokat, térképeket, kisfilmeket, hanganyagot tett közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár