2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mini Pompejire bukkantak Rómában

2017. június 27. 10:20 MTI

Mini Pompejit fedeztek fel Róma harmadik metróvonalának ásatásakor: egy római korból származó, tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt.

A 2-3. században állt ház ajtaja előtt egy kutyacsontvázat, illetve egy másik állat, vélhetően macska maradványait is megtalálták. Az állatok valószínűleg a tűzben pusztultak el - vélik a régészek. "A tűz megállította az élet ebben a házban. A leleteknek köszönhetően el tudjuk képzelni, milyen volt az életet ezekben a termekben, pontosan úgy, ahogyan Pompejiben a vulkánkitörés előtt" - magyarázta Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője hétfőn.

A maradványok között egyebek mellett a padlóról származó fekete-fehér mozaikot, illetve fabútorokat, például egy asztalt is találtak. A mini Pompeji a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyháztól nem messze található, ahol már néhány éve zajlanak a metróvonal építési munkálatai, amelyek újabb és újabb meglepetéseket okoznak a régészeknek.

Októberben a San Giovanni metróállomásnál, a lateráni bazilika közelében kiállították azokat az ókori római leleteket, amelyek a metróépítés során kerültek elő. A tárlaton terrakottamaradványok, ékszerek, pénzérmék, valamint a római kor legnagyobb víztárolójának maradványai is láthatóak.

A C jelű metróvonal, amely a Piazza Veneziáról a keleti kerületekbe vezet, régészetileg fontos réteg alatt, több mint 20 méteres mélységben épül. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, a 3,1 milliárd eurós projekt ára jelentősen túllépte az előzetes költségvetési kalkulációt. A tervek szerint októberben felavatják az metróvonal egy 18 kilométeres szakaszát, amelyen vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár