2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szardínián lehet a hosszú élet titka

2016. július 20. 14:57 MTI

Megvásárolta a százéves szardíniaiak genetikai adatait őrző olasz SharDNA adatbankot a biotechnológiára specializálódott Tiziana Life Sciences brit társaság. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A Szardínia szigetén lévő Ogliastra megye 13 ezer lakosának DNS-ét őrzi az adatbank. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A brit társaság 258 ezer eurót (81 millió forintot) fektetett az adatbankba. A genetikai információk új gyógyszerek fejlesztését szolgálják majd - írta a La Stampa olasz napilap. "Nem gondoljuk, hogy ezekkel az adatokkal megalkotjuk a hosszú élet elixírjét, de utánajárhatunk a genetikai mutációknak" - mondta Tiziano Lazzaretti, a brit társaság vezetője. A genetikusok elsősorban azt akarják rekonstruálni, hogyan öröklődnek egyes szerkezeti jellemzők.

Egy korábbi tanulmányban a kutatók rávilágítottak arra, hogy Ogliastra lakói sokkal jobb fizikai állapotban vannak, mint a lombardiaiak. A kutatócsoport többek közt azzal a kérdéssel foglalkozott, hogyan befolyásolják az idős emberek depresszióját olyan tényezők, mint a nem, a családi állapot, a kor, az életmód, a szellemi fittség és a környezet. Szardínián, különösen a falvakban, az öregedésre sokkal pozitívabban tekintenek, mint máshol - derült ki a tanulmányból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár