2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műtéti nyílás nyomait találták meg hatezer éves koponyákon

2016. június 17. 13:12 MTI

Sebészeti beavatkozások jegyeit viselő, hatezer éves koponyákra bukkantak német és orosz kutatók Dél-Oroszországban. A szakértők kutatásukról az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban számoltak be.

A szakértők tizenhárom bronzkori koponyát találtak, melyek mindegyikén ugyanazon a helyen volt egy-egy lyuk. Feltételezéseik szerint az operációnak rituális oka volt - közölte a berlini Német Régészeti Intézet csütörtökön. A nagy kockázat ellenére a legtöbb páciens túlélte a beavatkozást - állapították meg a kutatók. A koponyanyílások speciális helyzete és az a tény, hogy se traumára, se betegségre utaló nyomot nem találták, arra enged következtetni, hogy a műtétnek rituális szerepe volt.

Nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megállapítani, mi indokolt egy hajdani koponyaműtétet. Ha baleset, vagy más trauma áll a háttérben, akkor a koponyacsonton nagy valószínűséggel láthatóak törésvonalak. Viszont ha betegségről, például epilepsziáról, migrénről, vagy rituális beavatkozásról van szó, akkor a csonton nincs látható jele annak, hogy miért lékelték meg a koponyát.

A tizenhárom koponyát mikroszkópos, röntgen-, valamint komputertomográfos (CT) vizsgálatoknak vetették alá, amelyek során kiderült: a hatvan év körüli férfiakat és nőket operáltak így, a legtöbb páciens hosszú ideig élt még a műtét után. Az operációt végzőknek érteniük kellett a dolgukat, láthatóan gondosan választották mindig ugyanazt a pontot a koponyán. Mivel törésre vagy betegségre utaló nyomok nincsenek, a rituális beavatkozás lehet a magyarázat.
  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár