2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Violette Szabo, a kémnő

2003. május 22. 10:45

Violette Szabo brit különleges ügynökként a nácik által elfoglalt Vichy Franciaországban teljesített kémszolgálatot. A brit országos levéltár nemrég feloldott iratanyagai között Violette Szabo alkalmasságát kézségbe vonó titkos ügynökök jelentései is megtalálhatók.

Fatalista kémnő

Az egyik feljegyzést készítő kiképzője szerint „komoly kétségek támaszthatók a jelölt alkalmasságával kapcsolatban. A felelősségérzet teljes hiánya jellemzi. Ráadásul franciául erős angol akcentussal beszél.” Egy másik jelentés szerint „a hallgató vérmérséklete miatt nem alkalmas ... túlságosan fatalista.”

A dél-londoni autókereskedő első világháborús franciaországi katonai szolgálata során ismerkedett meg a francia asszonnyal. Házasságukból 1921. június 26-án született Violette Szabo nevű leányuk, akiből a második világháború leghíresebb brit titkos ügynöke vált.

Sorsát alapvetően határozta meg, hogy 1940-ben feleségül ment a francia idegenlégió kapitányához, Etienne Szabohoz. Férje egy éves külföldi szolgálata után éppen csak egy hétig tartó üdülésre találkoztak Liverpoolban, mialatt Violette teherbe esett. Ez volt az utolsó találkozásuk: Etienne észak-afrikai szolgálata során meghalt El-Alameinnél 1942-ben. Ezután keresték meg Violette Szabot a brit titkosszolgálattól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár