2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi graffitikre bukkantak Egyiptomban

2016. március 21. 16:45

Tizenöt ősi graffitit fedezett fel a Bonni Egyetem kutatócsoportja Asszuánban, egy nemesi temető feltárása során. A különleges rajzok főként vadállatokat örökítettek meg, de különböző szakrális szertartások is megjelennek az ábrázolásokon.

„Ez egy nagyon fontos felfedezés, mivel azt jelzi, hogy ez a terület egy ember által lakott település volt a predinasztikus kor óta” – nyilatkozta az Ahram Online-nak Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter, aki hozzátette: könnyen elképzelhető, hogy az újonnan felfedezett graffiti a területen valaha talált legrégebbi kőbe vájt rajz.

A miniszter hangsúlyozta: a graffitik arra engednek következtetni, hogy a terület, ahol a rajzokat megtalálták, egy szent hely volt, amely arra ösztönözte a predinasztikus kor lakosságát, hogy különböző szakrális ábrázolásokat véssenek a sziklákba. Ed-Damáti biztos benne, hogy a kutatók a jövőbeni feltárási munkálatok során újabb graffitiket fedeznek majd fel.

Mahmúd Afifi, a műemlékvédelmi minisztérium ókori egyiptomi kincsekkel foglalkozó osztályának vezetője rámutatott: a graffitik vadon élő állatokat, szarvasmarhákat, gazellákat, madarakat és struccokat ábrázolnak, de emellett különböző szakrális szertartások is megjelennek az ábrázolásokon. Ezek a rítusok a vadállatok levadászásának megkönnyítését szolgálták.

A nemesi temetőben Asszuán nyugati hegyvonulataiba vájt sziklasírok is találhatók. Ezekben az i. e. 23. századra datálható, különleges sírokban az Óbirodalom időszakától kezdve a római korig élt hercegek fekszenek. Mindegyik sírt élénk színű, a mindennapi élet egy-egy mozzanatát, vagy többek között az elhunyt afrikai útját ábrázoló falfestmények, valamint hieroglifák és az elhunyt címeit felsoroló irományok díszítik. A legismertebb sírok közé tartozik többek között a XII. dinasztia idején élt nemesek, I. és II. Szarenput, Pepynakht, Szibni, valamint Mekhu végső nyughelye is.


 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szakrális graffiti

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár