2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ez lehet az egyetlen fénykép a felnőtt van Goghról

2016. március 3. 18:37

A híresen bogaras Vincent Van Gogh holland festő ki nem állhatta, ha őt fényképezik, így mindezidáig csak az általa festett önarcképek alapján sejthettük, hogyan is nézhetett ki felnőtt korában. Azonban most egy művészettörténész megtalált egy 1888-ban Párizsban készült csoportképet, amelyen 34 férfi (többek között művészek) látható, köztük pedig ott van maga van Gogh is.

Az egyik legismertebb holland festőről természetesen készültek fényképek, ám ekkor még gyermek volt, és minden bizonnyal szülői nyomásra ült a fotómasina elé. Ismerünk egy 1866-ban, 13 éves korában, valamint egy 1871-1872-ben, 18-19 éves kora körül készült fényképes arcképet.

Később azonban már kialakult nála egyfajta kamerafóbia, és nem volt hajlandó képet csináltatni magáról. Antonio De Robertis olasz művészettörténész szerint egy kivétel azonban akadt: egy párizsi csoportképen van Gogh is feltűnt. Azután vonta le a következtetését, miután összehasonlította a holland festő által elkészített portréját a csoportkép felső részén ülő (bekarikázott) férfi arcával.

A csoportkép a párizsi Julian Akadémiában (Académie Julian) készült 1888-ban, a fényképész pedig Edmond Bénard volt, aki ezekben az években a francia fővárosban tevékenykedett. De Robertis és munkatársa, Alan Zamboni szerint biztosan tudjuk, hogy van Gogh 1888 februárjában Párizsban tartózkodott. Az olasz szakértő szerint a szakállas figura, vagyis van Gogh mellett barátja, Andries Bonger tűnik fel, aki a festő öccsének és legnagyobb támogatójának, Theónak volt a sógora.

„Bonger jelenléte az egyik legfontosabb érv arra, hogy valóban van Goghot láthatjuk” – magyarázta De Robertis, aki megjegyezte: a csoportképen fel lehet fedezni bizonyos sémákat, például az ausztrál művészekhez hasonlóan a holland festők is egy helyen ülnek. Érdekesség, hogy máig nem tudjuk, hogy e 34 ember, miért szerepel egy közös csoportképen, ugyanis nem mindegyik művész, sőt néhányukat nem is ismerjük a képről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Van Gogh 13 és 18/19 évesen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár