2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre megoldódott a 8500 éves csontváz rejtélye

2015. június 19. 13:00 MTI

Észak-Amerika ma élő modern őslakosainak DNS-ével mutat egyezéseket a mintegy 8500 éve élt kennewicki ember maradványainak örökítőanyaga. Ezzel évek óta tartó vita zárulhat le az indiánok és az amerikai hatóságok között. 

A férfi csontvázából vett minta a legtöbb egyezést a ma élő észak-amerikai őslakosokkal mutatta - írta  egy nemzetközi szakértői csoport csütörtökön a Nature című szaklapban bemutatott tanulmányában. A csendes-óceáni, északnyugati régióban élő törzsek évek óta hiába követelték "ősatyjuk" csontvázának átadását, hogy saját szertartásaiknak megfelelően eltemethessék. 

A vita 1996-ig nyúlik vissza, amikor két férfi a Washington államban lévő Kennewickben emberi csontokra bukkant. Az ezt követő kutatások során a csontváz 90 százalékát rekonstruálták, korát 8500 évben határozták meg. A kutatók a kennewicki embernek nevezték el a legalább negyven évet élt, 170 centiméter magas férfit. Ez az egyik legidősebb és legteljesebb csontváz, amelyet Észak-Amerikában felleltek.

Tudományos vélemények alapján 2004-ben egy bíróság úgy döntött, hogy a férfi nem nevezhető egykori amerikai őslakosnak. Ezt a csontok formája és sajátosságai alapján állapították meg, ezek ugyanis az antropológusok szerint sokkal jobban hasonlítanak a csendes-óceáni szigetlakókéhoz, japán vagy polinéz lakosokhoz.

Ezzel a véleménnyel állította szembe DNS-tesztjeinek eredményeit a dán természettudományi múzeum két kutatója által vezetett szakértői csoport. Ehhez a tudósok 200 milligramm DNS-anyagot vettek le a csontváz egyik karcsontjából, majd összehasonlították az egész világból származó DNS-információit tartalmazó adatbankkal.

"Úgy találtuk, hogy a kennewicki férfi az amerikai modern indiánokhoz jobban hasonlít, mint a világ bármely más népcsoportjához" - állapították meg a tudósok. Meghatározásuk szerint különösen szoros a rokonság a 8500 éves csontváz és a Colville rezervátum lakosai között. Itt él azon öt törzs egyike, amelyek igényt formálnak a csontvázra.

Az amerikai jog szerint a csontok senkinek sem képezhetik a konkrét tulajdonát, de létezik egy törvény, amely az amerikai őslakosok sírját védi. Jelenleg az amerikai hadsereg gyakorol ellenőrzést a csontok felett, mert azokat állami területen találták. A leleteket egy seattle-i múzeumban őrzik, de nincsenek közszemlére téve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár