2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Clovis-kultúránál régebbi kőeszközre bukkanhattak Oregonban

2015. március 9. 11:47 MTI

Ősi pattintott kőeszközre bukkantak régészek Oregon állam keleti részén, egy sivatagos területen fekvő sziklamélyedésben. A lelőhely akár Észak-Amerika nyugati térsége legkorábbi emberlakta helyszínének is bizonyulhat.

Patrick O'Grady, az Oregoni Egyetem régésze és a feltárás vezetője elmondta, hogy a Rimrock Draw sziklamélyedést egyelőre még nem tárták fel teljesen. A kőkaparót narancs achát kőzetből pattintották, ez a kőzet nem szokványos Oregon állam keleti térségében. A tárgy mintegy 20 centiméter mélyen feküdt egy vulkáni hamuréteg alatt. A hamu a St. Helens-hegy 15 800 évvel ezelőtti kitöréséből származhat.

Scott Thomas régész szerint, amennyiben a lelőhely kora valóban azonos a lelet korával, abban az esetben ez lehet a legősibb észak-amerikai lelőhely a Sziklás-hegységtől nyugatra. A 3,6 méterrel a földfelszín alatt talált eszköz így korábbi lehet az úgynevezett Clovis-kultúra tárgyi emlékeinél is, amelyet évtizedeken keresztül az első Ázsiából Észak-Amerikába vándorolt emberek kultúrájának gondoltak. A Clovis-kultúra körébe tartozó legkorábbi leletek mintegy 13 ezer évesek.

Patrick O'Grady hozzátette, hogy a nyáron folytatni szeretnék az ásatást, és kíváncsiak, vajon az egész területet befedi-e a vulkáni hamu. Donald K. Grayson, a Washingtoni Egyetem régészeti professzora szerint viszont a tudományos közélet szkeptikus lesz a felfedezéssel kapcsolatban. "Senki nem fogja elhinni ezt, amíg nem bizonyítják, hogy nem volt törés a hamu rétegében, és a lelet nem kerülhetett egy, a felszínhez közelebb fekvő rétegből sokkal mélyebbre, illetve ha nem publikálják eredményeiket meggyőző módon. Egészen addig kizárólag határtalan szkepticizmussal fogják fogadni" - hangsúlyozta a tudós.

A régészprofesszor szerint a tudósok általában két amerikai lelőhelyet fogadnak el a Clovis-kultúránál régebbinek. Az egyik a Paisley-barlang, amely mintegy 100 kilométerre északkeletre fekszik a mostani lelőhelytől, a másik a Chilében található Monte Verde. Mindkettőt nagyjából 1000 évvel tartják korábbinak a Clovis-emberek megjelenésénél.

Amennyiben a Rimrock Draw-lelőhely kora beigazolódik, az ott élő emberek 1500 évvel előzték meg a Clovis-kultúrát. Ez a pleisztocén kor végét jelentené, amikor még mamutok, masztodonok, tevék, lovak és bölények barangoltak a területen. A régészek eredményeikről egyelőre nem számoltak be tudományos folyóiratban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár