2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapott Bolívia egy csalárd módon elvitt ősi istenszobrot

2014. november 19. 10:13 MTI

Visszakapott Bolívia egy csalárd módon elvitt ősi istenszobrot Svájctól. A Bolíviai-fennsík indián őslakosainak egyik istenségét, Ekekót ábrázoló, feltehetően több mint 2000 éves szobrocskát személyesen Evo Morales elnök mutatta be büszkén a sajtónak a kormány épületében, egyben bejelentve, hogy országa diplomáciai kampányt kezd külföldre hurcolt kulturális öröksége többi darabjainak a visszaszerzéséért is. 

A bőség, a termékenység, a jólét és a vidámság istenének szobrát Johann Jacob von Tschudi (1818-1889) jeles svájci természettudós, utazó és diplomata 1858-ban vitte magával a fővárostól mintegy 90 kilométerre fekvő Tihuanaco (Tiwanku) ősi városból, miután konyakkal leitatta az ott élő őslakosokat, a "turpisságról" maga számolt be naplójában.

A kis remekművet a tudós leszármazottai 1929-ben a Berni Történeti Múzeumnak adták el, amely most a svájci kormány közbenjárására visszaszolgáltatta azt a dél-amerikai országnak. A szobor mindössze 15,5 centiméter magas és 9 centiméter széles, de kis mérete ellenére nagy kulturális és vallási jelentőséggel bír az ajmara indiánok számára - írták bolíviai hírportálok.

Ekeko több mint másfél évszázad után visszatért szobrát január 24-én mutatják be a nagyközönségnek egy ünnepi rendezvény keretében, de még nem dőlt el, hogy a régiség a főváros, La Paz valamely múzeumában, vagy eredeti helyén, Tihuanaco romvárosban nyer-e végleges elhelyezést.

A visszaszerzett szobrocskát diadalmasan bemutatva és a svájci kormánynak köszönetet mondva Morales elnök bejelentette, hogy diplomatái világméretű kampányba kezdenek a bolíviai kulturális örökség külföldre hurcolt darabjainak visszaszerzéséért. "Eljött az ideje, hogy a gyarmatosító és a kulturális javakat fosztogató országok visszaadják az elhurcolt értékeket a világ minden őslakos népének" - jelentette ki az indián származású bolíviai elnök, hozzátéve, hogy mindennek diplomáciai úton kell megtörténnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár