2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelem a mozivásznon: vikingek a British Museumból

2014. szeptember 11. 13:08

A londoni British Museum legújabb, mozivászonra szánt tárlatvezetése a Vikingek: Élet és legenda című kiállítást mutatja be. A tárlatról készült mozielőadás szeptember 12-én látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A nagyszabású londoni kiállítás a viking kultúra virágzó időszakára, a 8-11. századra fókuszál. A másfél órás tárlatvezetésen Neil MacGregor, a British Museum igazgatója számos további szakértő közreműködésével tárja fel a nézők előtt, hogyan hoztak létre a vikingek egy négy kontinenst magába foglaló, összetett nemzetközi kereskedelmi hálózatot, emellett a nyelvükön, költészetükön és hagyományaik keresztül e titokzatos nép mindennapjaiba is betekintést nyerhet a közönség.

Gareth Williams kurátor különféle fegyverek, ékszerek és használati tárgyak gyűjteményéből, nyelvészekkel, néprajzkutatókkal és történészekkel együttműködve hívta életre a Vikingek - Élet és legenda című kiállítást. A tárlat központi eleme a Roskilde 6 nevet viselő, Dániában felfedezett viking hajóroncs alapján készült mérethű replika. A lelet megtalálásáról és feltárásáról a Dán Nemzeti Múzeum restaurátor szakértője mesél a filmben, míg a világ körüli vitorlás útjairól híres Sir Robin Knox-Johnston egy korábbi transzatlanti útját eleveníti fel, amelyen egy viking mintára készült hajóval, a korabeli navigációs módszerek alkalmazásával kelt át az Atlanti-óceánon.

A szakértői interjúk mellett a film gerincét a British Museum előző mozis tárlatvezetéséhez, a hazánkban is népszerű Pompeii Live-hoz hasonlóan ezúttal is kiállítási tárgyakat bemutató, kitűnő minőségű közeli felvételek és a színészekkel forgatott, korebeli életképeket ábrázoló jelenetek adják, melyek együttesen igazi történelmi utazásra invitálják a nézőket. A tárlatvezetést angol nyelven, magyar felirattal vetítik. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. Részletes ismertető: www.urania-nf.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár