2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Görgetve szállíthatták az egyiptomiak a piramisok építőköveit

2014. szeptember 1. 12:02

Újabb lehetséges magyarázat született az ókori egyiptomi piramisok építőköveinek szállítására: amerikai kutatók szerint a megmozdíthatatlan, több tonnás köveket farudakkal tették gördíthetővé. 

A fáraók földjének gigantikus építészeti emlékeit már az ókorban is csodálattal szemlélték, s többen is próbálták megfejteni, miként is épülhettek. Az Amszterdami Egyetem fizikusai legutóbb azt vizsgálták, mekkora erőt kellett kifejteni ahhoz, hogy a hatalmas faszánon lévő súlyos kövek megmozduljanak a sivatag homokjában. Kutatásuk szerint az Óegyiptomi Birodalomban egy primitív, de nagyon hatékony módszerrel könnyítették meg több ezer ember munkáját: vizet locsoltak a szán talpai elé, ami csökkentette a felületi súrlódás során fellépő fékező erőt. Ez egy bizonyos fizikai jelenség miatt következett be: a vízcseppek kvázi hidat alkottak az apró homokszemek között, amelyek így összetapadtak - magyarázták a szakértők.

Egy új kutatás szerint a megoldás nem a víz, hanem a fa volt. Az Indiana Állami Egyetem fizikusai szerint a kőtömbök legideálisabb szállítási módjához csupán 12 darab hosszú farúd kellett, amelyek közül hármat-hármat erősítettek fel - az ábrának megfelelően - a kőtömb négy oldalára, majd az így keletkezett, szerintük dodekaéderre emlékeztető formát görgetve szállították - számolt be a Smithsonian. Az elmélet szerint ez a módszer igencsak megrongálhatta a korabeli utakat.

A számítások szerint egy kőtömb mozgatásához körülbelül 50, jó erőben lévő férfi kellett, akik a 2,5 tonnás építőanyaggal átlagban fél métert haladhattak másodpercenként (1,8 km/h). A technikához a fizikusok szerint minimum 30 centiméter átmérőjű, a nílusi hajók árbocaihoz hasonló farönkök kellettek.

Természetesen nincs bizonyíték arra nézve, hogy az egyiptomiak használták volna ezt a módszert, s a kutatók is csak maketteken mutatták be az elméletet, amely elképzelhető, hogy 2500 kilogrammnál nem is állná meg a helyét. Továbbá az is kérdés, hogy a korabeli Egyiptomban elérhetőek voltak-e ekkora átmérőjű farönkök elegendő mennyiségben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár