2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ legrégebbi tenisztornája

2014. június 20. 10:42 MTI

London egyik külvárosi negyede, Wimbledon ad otthont a világ legrégebbi tenisztornájának, amely egyben az egyetlen füves pályás Grand Slam-verseny. Az első wimbledoni teniszversenyre 1877-ben került sor, de a szebbik nem tagjai csak hét évvel később mérhették össze tudásukat. Ugyan a technikai fejlődés itt is utat tört magának (sólyomszem, zárható tető), a The Championships néven is ismert torna több szempontból hűen ragaszkodik a hagyományokhoz, a játékosoknak például a mai napig kötelező a fehér dressz viselete.

Az All England Lawn Tennis and Croquet Clubot 1868-ban alapították a Worple Roadon, ahol 1877 júliusában bonyolították le az első tornát - csak férfi egyesben. A 22 résztvevő közül a londoni Spencer Gore lett az első bajnok, a döntőt mintegy 200 néző látta. Amikor 1882-ben a tenisz kiszorította a krokettet (nincs köze a kriketthez) a klubban, lerövidítették annak nevét, ám 1899-ben hagyományőrzési okokból visszavették a "croquet" szót.

A főpályát minden irányból körbevette a többi pálya, ezért Centre Courtnak hívták. Amikor a klub a megnövekedett érdeklődés miatt 1922-ben átköltözött a verseny mai helyszínére, a Church Roadra, annak ellenére megtartották az eredeti elnevezést, hogy ott eleinte másként helyezkedtek el a pályák.

A hölgyek és a férfi párosok 1884-ben csatlakoztak a mezőnyhöz, a női és vegyespárost 1913 óta rendezik meg. Érdekesség, hogy 1922-ig a címvédőknek csak a döntőben kellett pályára lépniük. Az első televíziós közvetítésre 1937-ben került sor, s a profi éra 1968-as bevezetéséig csak amatőrök vehettek részt a tornán, pénzdíj nélkül.

A nyolc milliméteresre nyírt angol pérjével borított pályák közül a centert és az 1-est csak a GS-verseny idején, évente két hétig használják, az egyetlen kivételt a londoni olimpia tenisztornája jelentette 2012 augusztusában. A centerpálya - amelyet a többi Grand Slam-torna főstadionjával ellentétben nem neveztek el senkiről - jelenleg 15 ezer férőhelyes, és 2009 óta egy 20 perc alatt nyitható-csukható tetőszerkezet védi az esőtől.

A 17 hektáros komplexumban 19 versenypálya és 22 gyakorlópálya található, s egyszerre 38 500 szurkoló tartózkodhat benne. Csapadék esetén 1971 óta letakarják a pályákat, a center "huzata" egy tonnát nyom, és 17 ember fél perc alatt tudja ráhúzni a játéktérre.

A Grand Slam-versenyek közül csak Wimbledonban kötelező a játékosoknak a (túlnyomórészt) fehér öltözék, amelyen feliratként csak a sportruházat-gyártó neve szerepelhet. A férfi bajnok egy 47 centis ezüstkupát, a nők legjobbja egy 48 cm átmérőjű ezüsttálat vehet át, utóbbit "rózsavizes edénynek" becézik, hivatalos elnevezése egyik trófeának sincs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár