2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi kalandregény Szent László életéről 

2014. június 11. 09:34 MTI

A Lovagkirály keresztje címmel Szent László királyról írt kalandregényt Ősi János tanár-történész. A könyv bemutatóját szerdán tartják Vácon, a ferences templom kertjében.

Ősi János, a váci I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója, magyar és történelem szakos tanár a magyar katonák védőszentjeként is számon tartott I. Lászlóról (1046-1095) szóló trilógia első darabjának szánta a most megjelent könyvet, amely a fiatal herceg regénye: a leendő uralkodó ifjúkorától a királlyá koronázásáig tartó időszakot öleli fel.

Mint a szerző az MTI-nek elárulta, Szent László király izgalmas személyisége régóta foglalkoztatta, mert nemcsak jelentős uralkodó volt, de egyéni sorsa is különleges volt. Élete, de a történelmi kor is, amelyben élt, rendkívül "eseménydús" volt, amint erről a források beszámolnak, illetve ahogy alakja a Képes Krónikában megjelenik. "A tervezett regénysorozat fő szálát is az életrajzi elemek jelentik" - tette hozzá.

Ősi János elmondta: a megjelenésében is tiszteletet parancsoló férfi fokozatosan vált rendkívül népszerűvé, aki katonai képességei és mélyen vallásos, az erkölcsi parancsokat megtartó élete alapján is példaképe lehetett a magyar lovagi kultúrának és életmódnak.

A középkori László-kultusz a későbbi korokban is tovább élt, és gyakran mint a népét győzelemre segítő csodatévő harcos szent és sikeres uralkodó jelent meg. A kun vitézzel vívott párviadaláról számos népi monda, imádság szól, de Erdély-szerte nagyon sok templomi falfestményen is felbukkan mint a sötétség és világosság harcából kikerülő győztes.

A kalandregény olvasóit nyelvezete is segíti - mutatott rá Ősi János, aki könyvét minden történelmet kedvelő olvasónak örömmel ajánlja, de főként talán mégis a gimnáziumi korosztálynak. Ezért is vette figyelembe az ő igényeiket, olvasási szokásaikat, fűzte hozzá.

A kötetet, amelyet a szintén váci P. Szathmáry István tusrajzai illusztrálnak, szerdán délután a váci Barátok temploma kertjében mutatják be Beer Miklós váci megyéspüspök részvételével, valamint Szent László és Opos vitéz párbajának megelevenítésével. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár