2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyelőre nem foroghat a csecsenek deportálásáról szóló film

2014. május 28. 13:36 MTI

Az orosz kulturális minisztérium nem adott engedélyt egy, a csecsenek II. világháborús tömeges deportálásáról szóló film forgalmazására, további szakértői vizsgálatokat tart ugyanis szükségesnek, mert vitatja a benne szereplő jelenetek történelmi hitelességét.

Ruszlan Kokanajev csecsen filmrendező-producer szerint a kulturális tárca filmművészeti osztályának igazgatója, Vjacseszlav Tyelnov a neki küldött levelében azzal indokolta a döntést, hogy alkotása "történelemhamisító", "oroszellenes" és "gyűlöletkeltő".

Larisza Hon, a kulturális minisztérium tanácsosa a Kommerszant című lapnak nyilatkozva közölte, hogy még nem hoztak végleges döntést a film betiltásáról, csupán arról van szó, hogy további szakértői vizsgálatnak vetik alá az alkotást, és ennek fényében döntenek arról, hogy megadják-e az engedélyt a forgalmazásra. Kokanajev közölte, bíróságon emel panaszt a tárca döntése ellen.

A teljes estét betöltő és Csecsenföldön forgatott dokumentumfilm részletesen bemutatja, hogy Sztálin utasítására hogyan telepítették ki a csecseneket és az ingusokat, mert a Szovjetunió iránti hűtlenséggel és a náci Németországgal való kollaborálással vádolták őket. Ez 1944 telén történt, néhány hónappal a krími tatárok kitelepítése előtt. Több mint félmillió embernek kellett elhagynia a Kaukázus északi részét, és a közép-ázsiai síkvidékre mennie. A "Felejtés parancsra" című filmet a történelmi tragédia 70. évfordulójára készítette Ruszlan Kokanajev.

A filmek forgalmazásának engedélyezéséért is felelős minisztérium felhívta a figyelmet a filmnek arra a hosszú részletére, amely egy hegyi falu, Haibah 700 lakosának elevenen való megégetéséről szó. "Semmilyen fellelt dokumentum nem bizonyítja, hogy lakosokat tömegesen megégettek volna", noha ilyenek után az NKVD és a KGB állambiztonsági szolgálatok archívumaiban és Sztálin levéltárában is kutattak. "Ebből arra következtetünk, hogy egy ilyen esemény megtörténtének állítása történelemhamisítás" - szögezte le a minisztérium.

A filmrendező ugyanakkor azt mondta a Kommerszantnak, hogy a haibahi eset szerepel szépirodalmi művekben és történelmi kutatásokban is, amelyek hitelességét soha senki nem cáfolta meg. Kokanajev felhívta a figyelmet arra, hogy a kulturális minisztériumnak előzetesen megküldött forgatókönyvben is szerepelt az ominózus filmjelenet, de nem emeltek ellene kifogást, ráadásul a film készítése a Moszkva-barát csecsen hatóságokkal való egyeztetés után kezdődött.

A forgatásban szakértőként résztvevő történész, Szalamat Gajev szerint - aki éveken át foglakozott a haibahi eset tanulmányozásával - azt mondja, hogy a minisztérium kifogásai meggondolatlanok. A Lavrentyij Berija vezette NKVD nagyon rövid időt kapott a csecsenek kitelepítésre, és tartva attól, hogy nem tudja megadott határidőre teljesíteni Sztálin parancsát, helyszínen végzett ki csecseneket, és ezt történt Haibahban is - mondta a történész.

A legjelentősebb orosz emberi jogi szervezetnek, a Memorialnak az elnöke, Alekszandr Cserkaszov az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: a haibahi tömegmészárlás "általánosan elfogadott tény", legfeljebb az áldozatok számáról van helye vitának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár