2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerencse és halál: első világháborús pilóták babonái

2014. április 2. 13:41

A légi harcok hajnalán a pilóták naponta szembenéztek a halállal. Az első világháború idején a pilótafülke még nyitott volt, és nem egyszer megesett, hogy a gépfegyverek használata mellett a pilóták kézi pisztollyal lövöldöztek egymásra. A világégés utolsó éveire a haditechnika odáig fejlődött, hogy hatékony gyilkoló fegyverek váltak a repülőgépekből - csak a tapasztalatlan pilóta hitte azt, hogy sebezhetetlen. Több tényező - egészségi probléma, rossz alvás, másnaposság, bármi, ami elterelhette a pilóta figyelmét - mellett nem egyszer a szerencse is közrejátszott, s rengeteg pilóta gondolta úgy, hogy bizonyos tárgyak mágikus ereje befolyásolhatja sorsát. Babonáik miatt csontok, koponyák, szemek kerültek a repülőgépek oldalaira, s több kabalaállat is feltűnt a repülőszázadoknál.

A halál lovagja

A francia Charles Nungesser ászpilóta 43 igazolt győzelmével Franciaország harmadik legeredményesebb vadászpilótája volt, de a civil életben is sikeresnek számított: körülrajongták a nők, megnyerő modora volt, szerette a veszélyt és élt-halt a gyorsaságért, az autókért. Nungessernek a védjegyévé vált a repülőgépére festett szimbólum, amelyet a "halál lovagjának" nevezett el: egy fehér szélű fekete szívben látható koponya, alatta keresztbe fektetett csontok, valamint két gyertya között egy koporsó kapott helyet.

A háború után társával, Francois Colival versenyre keltek Charles Lindbergh-gel, hogy ki repüli át elsőként az Atlanti-óceánt. A babonás páros 1927. május 8-án indult útnak Párizsból, azonban nem sokkal később, valahol az Atlanti-óceán felett nyomuk veszett. Lindbergh rekordját kevesebb mint két héttel a szerencsétlenül járt pilótapáros eltűnése után sikerült véghez vinnie, majd a sikeres földetérést követően a párizsi Le Bourget repülőtéren részvétet nyilvánított a két pilóta halála miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár