2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angolszász királyi központot találtak Angliában

2014. március 24. 16:18

Brit régészek feltehetően egy angolszász kori királyi székhely maradványaira bukkantak a kelet-angliai Suffolk megyében.

A suffolki Rendleshamról már a 8. században élt Beda Venerabilis angol szerzetes is említést tesz Historia ecclesiastica gentis Anglorum (Angol egyháztörténet) című művében, amelyben a település mint a "királyok falva" szerepel. A megye régészei jelenleg itt - 8 kilométerre a Sutton Hoo-i lelőhelytől - egy 50 hektáros terület felmérését végzik.

Sutton Hoo arról ismert, hogy itt temették el Raedwald (Redwald) kelet-angliai királyt 625-ben. Raedwald Tyttla fia volt, 560 körül született, Kelet-Anglia negyedik uralkodója volt. Uralkodásáról kevés forrás áll rendelkezésre, mivel a korszakra vonatkozó emlékeket őrző kelet-angliai kolostorokat a vikingek a 9. században lerombolták.

Raedwald 599 körül került a trónra, amit 624-ben bekövetkezett haláláig birtokolt. Ő volt Kelet-Anglia első keresztény uralkodója - a keresztséget még I. Æthelberht kenti király udvarában vette fel 605 előtt -, de a források szerint fenntartott egy pogány templomot is. A történészek egybehangzó álláspontja szerint neki készült a híres Sutton Hoo-i hajósír, amelyet 1939-ben találtak meg.

A régészek szerint a most feltárt leletek - pénzérmék, ékszerek - egy palotából maradhattak vissza, ahol Raedwald és utódai éltek. Ezeket a Woodbridge melletti Sutton Hoo-i Látogatóközpontban nemrégiben nyílt tárlaton a nagyközönségnek is bemutatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár