2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bibliai szövegeket rejtettek a kumráni leletek

2014. március 4. 08:35

Fantasztikus felfedezésről számolhatott be egy izraeli régész, miután bibliai szövegeket sikerült azonosítania három, még az ötvenes években a kumráni barlangokban feltárt zsidó imaszíjon.

Az imaszíj (más néven tefillin) tulajdonképpen egy szíjakkal ellátott két bőrtok, amelyekben pergamen tekercsek vannak, rajtuk a Tórából vett versekkel, idézetekkel. Az egyiket a balkarra szíjazzák, a másikat pedig a homlokra veszik fel. A bibliakritika ősi totemmaradványnak tekinti, s minden jel arra mutat, hogy a zsidók a vallásos érzés megerősítéséül szíjazták magukra, mert sohasem állandó viseletként hordták, csupán az áhítat óráiban.

Az azonosított szövegtöredékek

A három tefillint még 1952-ben, a 4. és 5. számú kumráni barlangban találta meg Roland de Vaux francia régész, de Jonathan Adlernek csak most sikerült azonosítani a bennük található összesen kilenc darab apró, kétezer éves kéziratot az Izraeli Régiségügyi Hatóság szakemberei által végzett multispektrális képalkotó eljárásnak köszönhetően. "Nem mindennap fedez fel az ember új kéziratot, ez rendkívül izgalmas" - fogalmazott Adler, az izraeli Ariel Egyetem kutatója.

Az i. e. 3. és az i. sz. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket i. sz. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, egy ősi település, Hirbet Kumrán közelében, Jerikótól 15 kilométerre délre. 1947 és 1956 között összesen 900 tekercset tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A két kumráni barlang

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár