2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az interneten elérhetők a Habsburg Birodalom történelmi térképei

2014. február 26. 10:04

Elkészült, és múlt hét óta a nyilvánosság számára is hozzáférhető a MAPIRE (Historical MAPs of the Habsburg EmpIRE) honlap. A honlap célja a Habsburg Birodalom történelmi térképeinek összegyűjtése és modern térinformatikai eszközökkel való megjelenítése.

Ez a páratlan levéltári anyag régiségében, részletességében és művészi kidolgozottságában is egyedülálló a világon. A projekt célja, hogy az elszórtan fellelhető források, nemzetközi összefogás révén, egységes keretben, a térinformatika legújabb eredményeit felhasználva, mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. A honlapon jelenleg a 2. katonai felmérés teljes anyaga található. Hamarosan várható az 1. és a 3. katonai felmérés, valamint a kataszteri térképek, például Horvátország.

A térképek két nagy részre oszthatók, egyrészt a jellemzően 1:28.800-as léptékű katonai felmérések, másrészt a jellemzően 1:2.880-as léptékű kataszteri térképek. Ezek mindegyike egységes elvek szerint, a teljes birodalmat lefedve készültek el. A katonai felmérések eredeti, kéziratos szelvényei az Osztrák Állami Levéltárban, a kataszteri térképek az adott utódállam levéltáraiban (nemzeti, állami illetve regionális) találhatók.

A második (más néven franciskánus) katonai felmérés az Osztrák-Magyar Monarchia területét érintő térképezések egyik remekműve. Adattartalmát, rajzi elemeit és esztétikumát tekintve is kiemelkedő, s bár a térképezés elhúzódó jellege (1806-1869) miatt sem tartalmilag, sem technikai kivitelezésében nem egységes, az utóbbi évek tapasztalatai alapján állítható, hogy térképlapjai a mai napig is jól használhatók.

A térképek ide kattintva érhetők el

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár