2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Füzet tárja fel az újkori rabszolga-kereskedelem titkait

2014. február 10. 19:52

Megdöbbentő részletek tárulnak fel annak a rabszolga-kereskedőnek a füzetéből, amely még egy tavalyi aukción került elő. A bristoli Cranfield Becher ebben írásos utasításba adja a Jason Gally kapitányának, hogy annyi "négert cseréljen, amennyit a hajó elbír".

A bristoli kereskedő pontosítja kívánalmait, amennyiben a rabszolgáknak nem szabad "túl öregnek, rokkantnak vagy fiatalnak" lenniük, továbbá világossá teszi, hogy rájuk mint árucikk tekint, amit adni-venni lehet. A 270 éves füzet pénzügyi fejezetében foglaltak szerint a Jason Gally 1743 és 1746 között ment Bristolból Afrikába, hogy a fekete kontinensen rabszolgákat szerezzen.

A borjúbőr kötésű füzet

A hajó kapitányának adott írásos utasítás értelmében a 2742 font értékű szállítmányt (konyakot és fegyvereket) angolai rabszolgákra kellett cserélni. A feketéket ezt követően Észak-Amerikába vitték, ahol fejenként 18 fontért eladták őket, a pénzen vett cukrot és rizst aztán visszaszállították Bristolba. A borjúbőrbe kötött füzetet még tavaly vásárolta meg hétezer fontért a Bristol Record Office és először állították ki a múlt héten.

A füzet részletesen szól a hajó felszereléséről, a gyapottermékek, a konyak és a fegyverek áráról, valamint kitér a rabszolgák eladásából származó busás haszonra is. Becher utasításában felhívja a legénység figyelmét, hogy gondoskodjanak a rabszolgákról, etessék őket és előzzék meg a visszaéléseket, ugyanakkor akadályozzák meg az esetleges lázadást, s vigyázzanak a fedélzetre kerülő, járványokat terjesztő emberekkel.

A hajó és a rabszolgák

Az Anglia délnyugati részén, Londontól 185 kilométerre nyugatra található Bristol fontos kikötő város, s az újkori rabszolga-kereskedelem egyik központja volt: 1697 és 1807 között 2018 hajó hagyta el kikötőjét és ment Afrikába, évente átlagosan húsz, amelyeken összesen 500 ezer rabszolga "fordult meg", ami a brit rabszolga-kereskedelem ötödének felel meg. Bár Bristol már a kereskedelem tetőpontja (1730-1745) előtt tehetős város volt, mint a rabszolga-kereskedelmi háromszög egyik pontja, tovább prosperált, kereskedői pedig az Afrikából elhurcolt feketék után 50-100 százalékos hasznot zsebeltek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár