2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik kobozhatták el a Van Goghnak tulajdonított képet

2013. december 20. 15:12 MTI

A nácik által elkobzott műtárgyak közé tartozhat a melbourne-i Nemzeti Galéria (National Gallery of Victoria, NGV) egykor Van Goghnak tulajdonított, ám mára kétes eredetűvé vált festménye, amelyet most visszakövetelnek állítólagos eredeti tulajdonosának örökösei.

A Head of a Man (Férfifej) című kép, amelyet 67 éven át a melbourne-i intézmény gyűjteményének ötmillió ausztrál dollárt (970 millió forint) érő műtárgyaként tartottak számon, 2007-ben került le a múzeum faláról egy amszterdami vizsgálat nyomán, amely azt mutatta, hogy az alkotás talán mégsem a holland mester keze munkája.

Az NGV szakértői korábban felnyitották a kép hátulját, hogy valódi alkotójának nyomára bukkanjanak, de semmit sem találtak. Sajtóbeszámolók szerint a festmény becsült értéke 10 ezer ausztrál dollárra csökkenne, amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik róla, hogy nem valódi Van Gogh.

Olaf Ossmann svájci jogász a közelmúltban azzal állt elő, hogy az alkotás nagyon is eredeti és hajdanán egy vagyonos zsidó férfi, az egykor Berlinben élt Richard Semmel tulajdonát képezte. Semmel 1933-ban a kép és gyűjteménye egyéb értékes darabjainak eladására kényszerült Amszterdamban, amikor a nácik elől menekült.

"Az aukciók egyikén ez a Van Gogh alkotás, a Head of a Man is tételként szerepelt, és akkor egy üzletember vásárolta meg, majd a kép még kétszer gazdát cserélt, mielőtt Ausztráliába került" - idézte Ossmannt az ABC ausztrál hírcsatorna. Az ügyvéd szerint Semmel örökösei most minden erejükkel azon vannak, hogy visszaszerezzék az alkotást a nácik által elkobzott műtárgyakról szóló, 1998-as washingtoni konferencia alapelveire támaszkodva.

Az NGV igazgatója, Tony Ellwood közleményében aláhúzta, hogy a galéria utánajár az ügynek és kivizsgálja Ossmann állításait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár