2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr sírhelyet kaptak az egyiptomi kutyák

2013. december 6. 14:33

Egyedülálló kutyatemetkezéseket tártak fel régészek Egyiptomban. A 3000 éve kimúlt négylábúakat ugyanis cserépedényben helyezték végső nyugalomra, valószínűleg fogadalmi ajándékok voltak.

"Houdinit" és "Chewie-t" az abüdoszi Shunet ez Zebib-i sártéglaépítménynél találták meg. A területen nagyjából i.e. 2750-ben kezdtek építkezni Haszehemui, az ókori egyiptomi II. dinasztia ötödik, utolsó fáraójának tiszteletére. Leginkább a közeli dűnéknél felfedezett, több ezer íbisztemetkezéséről ismert, de számos ragadozó madarat és kutyát is földeltek el itt az ókori egyiptomiak.

David O’Connor és Matthew Adams New York-i régészek 2009-ben több olyan cserépedényt is találtak, amelyekbe - rendhagyó módon - kutyákat temettek. Eredményeiket Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa elemezte, majd az egyiptomi vallást és az állati kultuszokat kutató elismert szakember, Dieter Kessler tiszteletére kiadott emlékkönyvben publikálta megállapításait.

"A rengeteg korsó közül eddig csak 13-at sikerült behatóan megvizsgálni: négy üres volt, háromban íbisz, ötben pedig kutyák voltak" - fejtette ki Ikram. Az öt "kutyás" korsó közül háromban csak csontok találhatók, kettőben azonban teljesen ép volt a két eb: Houdini és Chewie. "Bár madaraknál ez elterjedt volt, ritka, hogy ilyen kutyasírok kerüljenek elő" - így Ikram.

Ez nem túlzás, hiszen az eddig ismert számos egyiptomi kutyatemető közül egyikben sem találtak arra példát, hogy kutyákat korsókba temettek volna el. Houdinit egy kétfülű korsóba tették, de nem tekerték be semmibe. "Nem is hittük volna, hogy egy ekkora állatot így bele tudnak gyömöszölni egy korsóba; ezért kapta a Houdini nevet" - mondta Ikram, hozzátéve, hogy először az állat hátsó lába került az edénybe, aztán testének többi része, így gyakorlatilag összetekeredett állapotban találták meg.

Jóllehet Houdini valószínűleg kutya, az állat pontos azonosítása lehetetlen, mivel nem tudják úgy kiszabadítani a korsóból, hogy ne sérülne meg. Szőrének rőtes színe nem éppen tipikus, ahogy a hossza is rövidebb az egyiptomi kutyákénál. Felmerült, hogy róka lehet, de a színe egyáltalán nem hasonlít a mai egyiptomi rókák színére. Chewie-t már kevésbé jó állapotban találták meg, de Houdinihez hasonlóan őt is pólya nélkül segítették át a túlvilágra.

A kutatók szerint mindkét állat nagyjából ötéves korában múlt ki, s valószínűleg fogadalmi ajándékok lehettek. A további vizsgálatok hiányában azonban szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan milyen módszerrel mumifikálták a kutyákat, de valószínűleg őket is kibelezték, kiszárították és nátronba helyezték, valamint nem maradhatott el az olaj és a gyanta sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár