2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy rabbi átkozhatta el a Kennedy-családfőt

2013. november 20. 16:22

Annyi sorscsapás, köztük gyilkosság, öngyilkosság, halálos baleset érte az amerikai történelem egyik legbefolyásosabb politikusdinasztiájának számító Kennedy-család tagjait, hogy akár egy görög tragédia szereplőihez is lehetne őket hasonlítani - írta a Kennedy-gyilkosság közelgő 50. évfordulója alkalmából készített összeállításában az AFP francia hírügynökség.

"Ismét lecsapott a Kennedy-átok" - állapította meg a The Independent című brit napilap, amikor tavaly öngyilkosságot követett el az 1963. november 22-én megölt elnök, John F. Kennedy öccsének, az 1968-ban szintén gyilkosság áldozatává vált Bobbynak a menye. Az egymás után következő tragédiák - előzőleg a néhai amerikai államfő fiának, az ifjabb Johnnak 1999-es halálos repülőgép-balesete, valamint Bobby két fiának, Davidnek és Michaelnek az 1984-ben, illetve 1997-ben bekövetkezett halála - mind inkább megerősítik azt a vélekedést, hogy az Egyesült Államok legközelebbről figyelt, Amerika királyi családjaként is emlegetett Kennedy-leszármazottakat átok sújtja.

"Úgy tűnik, hogy gyakorlatilag minden alkalommal, amikor egy Kennedy célja elérése vagy vágya beteljesülése előtt áll, tragikus árat kénytelen fizetni" - állítja Edward Klein a The Kennedy Curse: Why Tragedy Has Haunted America's First Family for 150 Years (A Kennedy-átok: miért kísérti tragédia 150 éve Amerika első számú családját) című könyvében. Az ókori görög mitológiához kell az embernek visszanyúlnia ahhoz, hogy még egy ilyen elképesztő csapássorozatnak kitett családot találjon - állapította meg a szerző. Igaz, a tragédiák sora azonos súlyú a Kennedy-család nagyságával - tette hozzá.

1968. június 5-én Los Angelesben a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó kampány idején meggyilkolták Robert (Bobby) Kennedy szenátort, azon a napon, amikor megnyerte a sorsdöntőnek tartott kaliforniai előválasztást. Ünnepi beszéde után az Ambassador Hotel konyhájában egy fiatal palesztin férfi lőtte le egészen közelről.

Az átok szót először 1969. július 25-én, nem sokkal Bobby Kennedy meggyilkolása után mondta ki a legfiatalabb testvér, Edward (Ted), amikor egy televíziós adásban próbálta rekonstruálni a vele történt autóbalesetet. Autójával lehajtott egy hídról Chappaquiddick szigetén, aminek következtében életét vesztette utasa, Mary Jo Kopechne. A fiatal demokrata politikus, Massachusetts akkori szenátora politikai karrierjével fizetett a szerencsétlenségért, az incidenst követően ugyanis nem értesítette azonnal a hatóságokat, amiért végül két hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ted Kennedy megbánást tanúsított a történtek miatt, miközben megjegyezte azt is, hogy "valami szörnyű átok ül az összes Kennedyn".

Az átok eredetét egyesek azzal magyarázzák, hogy a fiúk - John, Bobby és Ted - apja, Joseph (Joe) Kennedy szerencsétlen csillagzat alatt született, míg mások szerint a családfőt elátkozta egy rabbi egy veszekedés után. Thomas Maier újságíró - A The Kennedys: America's Emerald Kings (A Kennedyek: Amerika smaragd királyai) című könyv szerzője - szerint ezek az érvek bosszantó butaságok, és az átok szó használata már csak a család vallásos háttere miatt is abszurd és rendkívül sértő.

Nem minden családnak van három szenátora, egy elnöke és két elnökjelöltje - jegyezte meg a francia hírügynökségnek Larry Sabato politológus, a Virginiai Egyetem Politikai Központjának igazgatója. Az emberek azért hisznek még mindig egy átokban, mert olyan erőteljesen összpontosítunk erre a családra: ismerjük a Kennedy-család minden egyes tagját és összekötöttük a sorsukat - tette hozzá Sabato. A The Guardian brit napilap 1999. július 25-i számában a Kennedyek jelentőségét hangsúlyozva arról írt, hogy a július 16-án történt repülőgép-baleset - amelyben az ifjabb John Kennedy mellett elhunyt a vele utazó felesége, Carolyn Bessette-Kennedy és annak húga, Lauren Bessette is - nyomán érzett fájdalom nemcsak a Kennedy-családot, hanem az egész amerikai nemzetet összekovácsolta.

Sabato szerint az embereket azért nyűgözi le és teszi kíváncsivá még mindig az Egyesült Államok kedvenc családjának története, mert az ő életük "Hollywood és Washington találkozása". A dinasztiát jól ismerő Laurence Leamer újságíró úgy véli, a "Kennedy-sztori egy Amerikába vándorolt család története, olyasvalami, amire mindannyian vágyunk. Mi mindannyian azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy az Egyesült Államok elnöke lehetsz, még akkor is, ha ebben nem igazán hiszünk". A Kennedyek esetében ez másképp volt: ők úgy nőttek fel, hogy hitték és tudták is, hogy az Egyesült Államok elnöke lehet belőlük - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár