2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitűnő állapotban került elő a római kori sasszobor

2013. november 6. 08:13

Az eddig ismert legszebb, Nagy-Britannia területén előkerült római kori műalkotásnak tartják azt az 1800 éves sasszobrot, amelyet néhány hete találtak meg brit régészek Londonban.

Az ókori leletet a londoni City Minories nevű utcájában, a Tower mellett, egy épülő 16 emeletes hotel helyszínén találták meg. A mészkőből kifaragott sas 65 centiméter magas, jobb szárnyából egy apró darab hiányzik, de a többi rész teljesen ép. A régészeknek sikerült egy mauzóleum alapjait is feltárniuk, a feltételezések szerint a sas valaha egy római kori londoni előkelő – egy magas rangú tisztviselő vagy egy kereskedő – síremlékét díszíthette. A mauzóleum a városfalon kívül, a városból kivezető út mentén állhatott.

A szakértők szerint a szobor fő motívuma, a kígyóba harapó sas a Jónak a Gonosz felett aratott győzelmét testesíti meg. A római mitológiában a sas a Marsszal és Quirinusszal együtt az ősi istenhármasságot alkotó istenség, Jupiter (Iuppiter) szimbóluma volt, és erről a madárról gondolták azt, hogy az elhunyt római császárok lelkét a mennyországba viszi.

A szobor fantasztikusan kimunkált, az eddigi legszebb ókori szobor, amit a római kori Britannia területén valaha találtak – állítják a régészek, hozzátéve, a lelet egyben azt is demonstrálja, hogy az elhunyt hazájától ennyire távol is hű maradt a rómaiak szokásához és hitvilágához. A szobrot a több hónaposra tervezett leletmentő ásatás legvégén találták meg, a tervek szerint a Museum of London fogja kiállítani. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár