2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A druidák tervezték a legendás "római" utakat

2013. október 15. 18:13

Az egyenes, mérnöki pontossággal megtervezett római utak mítoszáról rántja le a leplet egy újonnan megjelenő könyv, amely azt állítja, hogy az érdem valójában a keltáké.

A vaskori Britanniáról, Európáról és a babonás, barbár keltákról alkotott, sztereotípiáktól hemzsegő kétezer éves képet próbálja megváltoztatni – vagy legalábbis árnyalni – Graham Robb. A brit író-történész új könyvében, Az ősi utak - a kelta Európa elveszett térképének felfedezése (The Ancient Paths: Discovering the Lost Map of Celtic Europe) című munkájában leírja, hogy a druidák térképkészítő képességeit a történészek csak évszázadokkal később fedezték fel, és ők voltak az elsők, akik „megalkották a történelem legkorábbi pontos térképeit”.

A kelták tudományos teljesítményét szinte teljesen elfelejtették az eltelt évszázadokban, ezért döntött úgy a témán öt éven keresztül dolgozó Robb, hogy leszámol a fakunyhókban lakó nép bántóan leegyszerűsítő sztereotípiájával. Könyvében kifejti, hogy a druidák, azaz a kelták papjai koruk legnagyobb tudományos elméi voltak, akik amellett, hogy a vallási életet szervezték, döntőbíráskodtak és gyógyítással foglalkoztak, komoly eredményeket értek el a tudomány területén is.

A druidák ezenfelül már az időszámításunk előtti 4. században egyenes utakat terveztek és építettek – azaz több száz évvel azelőtt, hogy a hódító rómaiak végigmasíroztak volna a szigetország déli részein.

„Saját úthálózatuk volt, ahol a római legionáriusok vonultak” – így Robb. „Gyakran kérdezték, hogyan sikerült megépíteniük a rómaiaknak az Exeter és Lincoln között futó Fosse Way-t. Tudniuk kellett, hol végződik, holott Britannia ezen részét csak évtizedekkel később hódították meg a rómaiak. Hogyan sikerülhetett volna ez, ha nem ismerték a kelták útját?” – kérdezte sokat sejtetően a történész.

A gloucestershire-i Fosse Way

Robb először akkor vetette fel elméletét, amikor eltervezte, hogy kerékpárral végigteker az Ibériai-félszigettől az Alpokig több ezer kilométeren át egyenesen futó ősi úton, a Via Heraclea-on. A kutató ekkor vette észre, hogy a napforduló napkelte-pontjának irányvonalát követő út kelta településmaradványok mentén húzódik. Robb több száz franciaországi, angliai és írországi települést térképezett fel, s megállapította, a kelták úgy szervezték meg a településhálózatukat, hogy az a Napistenük útját tükrözze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár