2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ágyúkoporsót kapott a Vörös Napóleon

2013. október 14. 09:39 MTI

Százezrek kísérték utolsó útjára vasárnap Hanoiban Vo Nguyen Giap tábornokot, a délkelet-ázsiai ország legendás alakját, aki előbb Franciaország, majd az Egyesült Államok ellen vezette diadalra hadseregét.

A briliáns stratégiai megoldásairól és kíméletlen eszközeiről elhíresült hadvezér 102 éves korában hunyt el október 4-én egy katonai kórházban, hosszú betegséget követően.

"Éljen soká Vo Nguyen Giap tábornok" - skandálta a tömeg. Sokan sírtak, amint a vietnami zászlóval betakart, ágyútalpra helyezett koporsó elhaladt előttük. A gyászmenet Hanoi belvárosából a repülőtérig vonult, mintegy negyven kilométert megtéve. Holttestét szülőföldjére, Quang Binh közép-vietnami tartományba szállították, ahol örök nyugalomra helyezték.

Giap, akit temperamentuma és vakmerősége miatt csak "Vörös Napóleonként" emlegettek, óriási tiszteletnek örvendett Vietnamban, és hírnévben csupán mentora, Ho Si Minh, a független Vietnam első elnöke múlja felül. A partizánhadsereget vezető tábornok 1954-ben legyőzte a francia csapatokat Dien Bien Phu-nál. Zseniális győzelme, amelynek stratégiai hátterét ma is tanulmányozzák a katonai akadémiák hallgatói, nem csupán Vietnam függetlenségéhez, hanem a gyarmati rendszer bukásához vezetett az egész indokínai térségben.

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára vasárnap, mielőtt a gyászmenet elindult volna, beszédet mondott, amelyet az állami televízió is közvetített. Egyebek közt hangoztatta, hogy Giap "az emberek tábornoka volt, emléke örökké megmarad szívükben, és a történelemben. Távozása nagy veszteség".

Az indokínai háború hőseként emlegetett Giap jelentős szerepet játszott az Egyesült Államok által támogatott dél-vietnami kormányzat legyőzésében, 1975 áprilisában ő volt a Saigont - a volt dél-vietnami fővárost - elfoglaló csapatok irányítója. A győzelem után egyesítették újra a kommunista Észak-Vietnamot a déli területekkel.

Katonai sikerei ellenére politikai karrierje meghiúsult. 1975-ben leváltották az észak-vietnami hadsereg éléről, és a hatalom első emberével, Le Duannal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával szembeni nyílt konfliktusa miatt lépésről lépésre háttérbe szorították. Giap sokáig megtarthatta miniszterelnök-helyettesi címét, végül 1991-ben szorították ki teljesen a kommunista párt központi bizottságából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár