2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félelmetes mészárlás a vaskori Angliában

2013. szeptember 5. 18:28

A délnyugat-angliai Somerset megyében dolgozó régészek hátborzongató leleteket tártak fel egy vaskori erőd közelében: a több száz, vagy akár ezer ember csontjairól levágták a húsokat, a testrészeket pedig szétszórták - a szakemberek valószínűleg egy vaskori mészárlás kellős közepébe csöppentek.

A brit régészek Somerset megyében, a Yeovil városához közeli régészeti helyszínen egy vaskori mészárlás nyomaira bukkantak: több száz emberi maradványt tártak fel, amelyek csontvázairól levághatták a húst és a testek nagy részét is feldarabolták. Marcus Brittain cambridge-i régész, a Ham Hill-i erőd kutatója szerint „olyan volt ez, mintha az emberi testek bizonyos részeit megpróbálták volna tudatosan szétválogatni.”

Eddig a 123 futballpálya méretű területnek még csak elenyésző részét tárták fel a kutatók, azonban az már kiderült, hogy hihetetlen sok ember aludhatta itt örök álmát, ami szokatlan gyakorlatra vall. A csontok az i. sz. 1. századból valók, a terület azonban már évezredek óta lakott. Az ehhez hasonló, az i. e. 1. évezred elejétől a római hódításig felépült angliai erődítmények általában műemlékek, s ritkán engedélyezik az ottani ásatásokat. Azonban a Ham Hill-i térség az egyik legfontosabb dél-angliai lelőhely, így speciális engedéllyel tovább folyhatott a feltárás.

A festői környezetben található helyszín a meghökkentő leleteivel valósággal sokkolta a régészeket. A mészárlásra még nem találtak magyarázatot, azonban azt bizonyosra veszik, hogy valamikor a római uralom kezdetén történhetett. A rómaiak először Julius Caesar vezetésével i. e. 55-ben küldtek hadat Britanniába, ám a déli területek végleges elfoglalása csak az i. sz. 1. század közepére datálható.

Egyesek a hódítókat teszik felelőssé, ugyanis a helyszínen a Római Birodalomban használt katonai felszereléseket, többek között a (méretes íjpuskára hasonlító) ballisztákba való hatalmas nyílhegyeket találtak a kutatók. Az egyik elmélet szerint a római inváziós sereg rendfenntartás, valamint elrettentés és a terület megtartása céljából végezhette ki a törzsek tagjait - igaz, a csonkolás nem a rómaiak műfaja volt. Az emberi maradványok feldarabolása inkább a vaskori britekhez köthető, akik például gyakran tettek gondosan kifényesített koponyát otthonuk ajtajára. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár