2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mészárlás a Krím-félszigeten

2013. július 9. 12:33

Brutálisan lemészárolták a görög gyarmatosítók által az időszámításunk előtti 6. század végén alapított Chersonesos városának lakosságát - derült ki a Krím-félszigeten található településen folyó kutatásokból. A gabonaellátás miatt létrehozott Chersonesos rendkívül fontos volt a görög városállamok túlélése szempontjából, mégse népesítették be később.

A dániai Aarhus Egyetem helyszínen kutató szakemberei a régészeti leletek alapján úgy vélik, hogy Chersonesos lakosságának nagy részét az i.e. 3. század elején egy katonai invázió során lemészárolták. A legyilkolt férfiak és nők maradványait alig 40 centiméterrel a föld alatt találták meg a település eddig feltárt lakóépületeinél.

Az i.e. 6. század végén, görög gyarmatosítók által alapított Chersonesos romjai kiváló állapotban maradtak fenn, a kutatók egy helyen például egy egész család maradványait megtalálták a romok között.

Chersonesos az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájának egyik legújabb szereplője. A lelőhely által a szakemberek azt követhetik nyomon, hogy miként fejlődtek az ókori görög városok és azok hogyan formálták az adott táj képét.

Az egyik régész, Vladimir Stolba tájékoztatása szerint Chersonesos feltárása egyedülálló lehetőséget kínál, mivel a város csak rövid ideig állt fenn, s a lerombolása után már nem népesítettek be többé, ugyanakkor a szakemberek betekintést nyerhettek a földművelők mindennapjaiba és megismerhették tragikus sorsukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár