2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor nyílvesszők sötétítik el az eget

2013. június 28. 12:08

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Ópusztaszeren a VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó. A Kárpát-medence minden tájáról évenként összegyűlve a programmal méltó helyen és méltó módon emlékeznek meg Árpád fejedelemről, vitéz hadairól és a 907-es pozsonyi csatáról. Évről évre egyre hitelesebb és részletgazdagabb képet nyújtanak a szervezők honfoglaló eleink tárgyi és szellemi világáról, hadi kultúrájáról, az íjászhadakról.

A világ legnagyobb együttlövése

2007-ben az Árpád-emlékév kapcsán merült fel az ötlet, hogy 1100 nyílvessző egyszerre történő kilövésével tisztelegjenek a honalapító fejedelem előtt, illetve ily módon emlékezzenek meg a 907-es pozsonyi csatáról, amely a magyar sereg a németek feletti ragyogó győzelmét és egyben Árpád fejedelem valószínű halálát jelenti. A Csongrád Megyei Közgyűlés felkarolta a kezdeményezést, és anyagilag is támogatta. Az Őskultúra Alapítvánnyal karöltve megvalósulhatott egy rég várt lehetőség: az íjászok és az érdeklődők a gyakorlatban tapasztalhatták meg a tizedekre épülő hadrendet és a félelmetes nyílzáport. Ekkor 1300 íjász regisztrált a programra, és 800-an vettek részt a nyílzáporban.

A következő években folyamatosan nőtt azoknak a hagyományőrző íjászoknak a száma, akik részt vettek az együttlövésben. Az idei esztendőben már 2000 íjász részvételére számítanak. A szervezők szerint „a cél sohasem a rekord- és szenzációhajhászás, mégis elmondhatjuk, hogy jelenleg is ez a világ legnagyobb hagyományőrző íjászhada és együttlövése!”

A gyalogosok mellett a későbbiekben lovasíjászok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A leglátványosabb programelem, a nyílzápor mellett a közönség már a korábbi években is láthatott történelmi élőképeket, azonban idén több száz hadi hagyományőrző harcos részvételével első honvédő háborúnkat, a pozsonyi csatát is megpróbálják megjeleníteni. Az ópusztaszeri szervezők nem titkolt célja ugyanis, hogy a méltatlanul elfeledett győzelmet a csata jelentőségét a köztudatba vigyék. Hende Csaba honvédelmi miniszter a rendezvény fővédnökeként karolta fel az ügyet.

Az íjásztalálkozó a magyar hagyományőrző íjászat legnagyobb seregszemléje, képviseli a történelmi íjászat témakörén belül a 10. századi íjásztradíciókat, törekszik a régészeti hitelességre, a tudományos igényességre. Így népszerűsíti a történelmi íjászatot és ad gyakorlati útmutatást az érdeklődőknek. Alkalom a találkozásra: a téma iránt érdeklődők, az „íjásztársadalom” tagjai tapasztalatot cserélnek, bemutatják eredményeiket egymásnak és a történelem, a téma iránt érdeklődőknek, népszerűsítik ezt a fajta hagyományőrzést.

A rendezvény keretében valóban megelevenedik a történelem. A nemzeti emlékhelyen egész napos programokkal várják a családokat, lesznek középkori játékok és vásári komédiák, hadi bemutatók. Különböző íjászati módokat lehet majd megismerni és kipróbálni. Itt lesz a Kassai Lovasíjász Iskola, valamint bemutatkozik az Akhal Ménes is, de lesz solymász bemutató is a nap folyamán. A 10. századi vitézek haditáborában megismerhetjük a korabeli tevékenységeket, kipróbálhatjuk a honfoglalás kori fegyvereket. Nem hiányzik majd a középkori zene, a kézműves vásár sem, valamint megismerhetjük és megkóstolhatjuk eleink ételeit. A skanzen a megszokott módon élő tevékenységekkel, családi programokkal készül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár