2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitákat szül az I. világháború centenáriumára való emlékezés

2013. június 14. 12:15

Nem szabad, hogy az első világháború kitörésének jövőre esedékes centenáriumi megemlékezése németellenes fesztivállá váljon – figyelmeztetett Eric Pickles brit miniszter.

Heves viták közepette kezdődik meg az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára való készülődés Nagy-Britanniában. Brit történészek ugyanis azzal vádolják a londoni kormányt, hogy a politikai vezetés vonakodik elismerni a briteknek a németek felett aratott diadalát. Az illetékes minisztereket, politikusokat leginkább azért érik támadások a szakma részéről, mert "nem fűznek magyarázatot" a háború kirobbanásának okaihoz, és azon vannak, hogy a megemlékezések hangvétele minél kevésbé legyen hazafias.

A vitába legutóbb Eric Pickles közösségekért és önkormányzatokért felelős miniszter kapcsolódott be, aki úgy látja, katasztrofális következményekkel járna az európai országok közötti kapcsolatokra nézve, ha az eseményeket túlságosan hazafias szellemben interpretálnák. „Szörnyű tragédia lenne, ha ez egy német-és törökellenes fesztivál lenne” – fogalmazott Pickles. Pickles előtt Maria Miller kulturális miniszter szólalt meg, aki védelmébe vette a megemlékezések kormányzati szerepvállalásának módját; szerinte a semleges hozzáállás a nemzeti büszkeség és a katonák áldozatvállalásának hangsúlyozása közti helyes egyensúlyt jelenti.

A Brit Birodalom az 1914-1918-as „Nagy Háborúban” csaknem 9 millió katonát mozgósított; közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült. Még a fegyverszünet napján, 1918. november 11-én is 863 brit, illetve gyarmati és szövetséges katona vesztette életét közvetlen fegyveres összecsapásokban vagy korábban elszenvedett sebesülések miatt. Jövőre már egyetlen brit I. világháborús veterán sem vehet részt a megemlékezésen, ugyanis tavaly februárban, 111. születésnapja előtt néhány nappal, kelet-angliai otthonában elhunyt Florence Green, a világ utolsó olyan nyilvántartott veteránja, aki uniformisban szolgált az I. világháború idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár