2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bronzkori kőhajók rendeltetését kutatják

2013. március 25. 16:09

A Balti-tenger régiójában élt bronzkori népek hajó alakba rendezték a közelben talált hatalmas köveket. A régészek szerint a háromezer éves „kőhajók” szimbolikus szerepet töltöttek be a tenger iránti vonzalmukat ily módon is kifejező népek halottkultuszában.

A halottak túlvilágra való átsegítéséhez kellettek azok a hajót formázó kövek, amelyeket a Skandináviában élt bronzkori népek hordtak össze jó háromezer évvel ezelőtt. A kutatók az után jutottak erre a következtetésre, hogy több helyszínen is urnákat, illetve emberi csontokat találtak.

Hiba lenne azonban kizárni más elméletek lehetőségét – állítja egy régész, aki szerint a kőhajók „evilági” célokat is szolgálhattak, például vallási rituálék helyszínei lehettek, illetve itt készíthették fel a tengeri életmódra a fiatalokat. Joakim Wehlin, a Gotland Egyetem munkatársa úgy véli, a kőhajók fontos szerepet játszottak a navigációs eszközök elsajátításában.

A kőhajók rendkívül elterjedtek voltak a balti-tengeri régióban, különösen az olyan nagyobb területű szigeteken, mint amilyen a svédországi Gotland. A feltárt régészeti leletek nagyszerű képet rajzolnak a bronzkori népek mindennapjairól; a területen eddig tűzrakások maradványait, gödröket, kovakő maradványokat, illetve faszenet találtak. Wehlin szerint a hajók pontos funkcióinak megértése segíthet új találkozási pontok, például korai, akár bronzkori kikötők azonosításában is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár